Höstens alla fåglar.

Höstens alla fåglar
Småfågelmatning Slagsta Talltita © Foto Roger Vikström

Höstfärgerna i naturen exploderar just nu i olika färger, och temperaturen kryper sakta men säkert ner mot nollstrecket. Snart är det frost och fåglarna får det allt svårare att finna föda. Höstens fåglar behöver hjälp med att finna föda för att överleva vintern. Det är enkelt och roligt att sätta upp en fågelmatning, i närheten av där du bor. I många områden så förbjuder fastighetsvärden att du matar fåglar , det på grund av skadedjur, främst råttor. Men det är lätt att sätta upp en matning i närheten av där du bor, det blir kanske inte vid köksbordet men på en plats nära så du kan gå dit att se de vackra fåglarna och att kunna fylla på frön vid behov.

Höstens alla fåglar
Slagsta Småfågelmatning Trädkrypare © Foto Roger Vikström

Trädkrypare.

Trädkryparen är en rolig liten fågel som lever på insekter, det ser man på formen på dess näbb. Den klättrar snabbt uppför trädstammen som en liten mus, för att leta efter insekter som den plockar från skrevor i barken med sin fint böjda näbb, den stannar i vanligtvis kvar mao en stannfågel. I Sverige är den vanlig i barrskogar och blandskogar i större delen av landet. Jag har ofta sett den vid matningar men ej sett om den äter frön.

Foderautomat.

Tänk på att det skall vara hanterbart. Starta i liten skala för att sen utöka om du känner för det. Men det är roligt och man lära sig mycket om fåglarna. Vilka det är som är tuffa , andra väntar tålmodigt på sin tur. En del fåglar föredrar att leta efter frön nedanför matningen på marken.

Höstens alla fåglar
Slagsta Småfågelmatning Nötväcka samt en talgoxe i bakgrunden © Foto Roger Vikström

Nötväckan ovan på bilden är en tuff fågel vid matningen, den tar för sig, och det är inte många som förmår sig att flytta på den vid matningen. Dess standard position är med huvudet neråt utefter en trästam ofta med ett solrosfrö i sin näbb. Den hamstrar inför kommande vintern, kilar in frön i barken på lämpliga ställen för framtida behov.

Matningen.

Vad skall man ge fåglarna för föda? Nötter, solrosfrön talgbollar med det kommer man långt.Vill man utöka kan margarin eller något annat fett vara bra, jag brukar smeta ut margarin eller smör på en trädstam, det är populärt. Hackspettarna gillar det.

Slagsta Småfågelmatning . Större hackspett © Foto Roger Vikström

Trots att jag precis börjat med matningen, dessutom på en helt ny plats så lovar det gott. Allt från blåmes, talgoxar tom en trädkrypare har hittat till matningen. Ekorren vågade sig intre riktigt ner men om jag känner den rätt så kommer hen vara en flitig gäst i vinter. Så för att sammanfatta det hela , så är jag redo för höstens alla fåglar.

Mer om fåglar

Last Updated on 2022-04-20 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.