Att fotografera fåglar 2

Att fotografera fåglar 2. Trut
Trut © Photo Roger Vikstrom

Att fotografera fåglar är roligt.

Något att tänka på när man fotograferar fåglar är att man bör ha vinden i ryggen. fåglar är precis som flygplan de startar och landar mot vinden. Det ska vara roligt att fotografera fåglar, och när man övar så märks det det snart med bättre resultat på bilderna. Det är då det verkligen blir roligt. Att lära sig nya fåglar och dess beteende , Till till sist kanske du hittar en ny favoritfågel att fotografera.

Grågäss och Kanadagås slåss om boplats.Fotografera fåglar
Kanadagås landning © Foto: Roger Vikström

Helst ska man vara i nivå med vattenytan när man fotograferar sjöfågel, eller marken när det gäller andra fåglar. För att få en så ren bild som möjligt. Bästa ljuset är tidig morgon eller sen kväll då solen är på väg upp eller ner.

Fokusering

Rent fototekniskt skall man se till att kameran är rätt inställd. Det går inte att ha kameran ställd på singel exponering, likaså skall man se till att ha skärpan på följande autofokus ”follow focus”.

Varför då ,kanske du undrar. Det är faktiskt ganska logiskt. Om skärpan inställd på singel focus, så låses skärpan undertiden så hinner objektet flytta sig en bra bit innan bilden tas. Med follow focus så följer skärpan objektet hela tiden.

Sjöfågel, sångsvanar
Sångsvanar Foto: ROGER VIKSTRÖM

Man ska visa hänsyn i naturen och att inte störa fåglar eller annat vilt. Att man lämnar naturen i samma skick som när man kom och att man inte lämnar en massa skräp efter sig är för mig en självklarhet. Naturen är ingen soptunna där man slänger saker bara för att man inte orkar återvinna. Se exempel

Vill du lära o läsa mer? då kan jag rekommendera Brutus nya bok. Konsten att fotografera fåglar och andra djur 2,0

Last Updated on 2021-09-14 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

4 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.