Skyddsjakt på knubbsäl

Skyddsjakt på knubbsäl
Knubbsäl på klippor Foto: Roger Vikström

Under perioden 2020/2021, ska totalt 560 knubbsälar skjutas i länet Västra Götaland. Naturvårdsverket har beslutat att tillåta skyddsjakt på knubbsäl, totalt 900knubbsälar. Till den 19 april 2021. Länk: länstyrelsen. Det finns cirka 15 000 knubbsälar i landet.

Västra Götaland

Skyddsjakt på knubbsäl får endast ske på sälar som befinner sig inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs, samt där sälarna har orsakat skador på fiskeredskap eller har tagit fångst från redskapen.

Skyddsjakt på knubbsäl.
Knubbsäl © Foto: Roger Vikström

Bohusläns landskapsdjur

Knubbsäl / Phoca vitulina som är dess latinska namn. Visste du att knubbsälen kan jaga i totaltmörker, den känner av tryckförändringar i vattnet från fisken.En vuxen knubbsäl äter mellan 3-5 kg fisk varje dag och kan vara under vattnet upp mot 25 minuter.Den kan dyka ner till ett djup på 800 meter.

Knubbsälar på ett skär © Foto: Roger Vikström

Knubbsälar håller sig nära kusten, de vilar i grupper på skyddade skär och holmar. Under sensommaren byter de päls. Det tar ett par veckor för den nya pälsen att växa ut, sälarna tillbringar då en stor del av tiden på land.

Knubbsälen kan hitta fisk i totalt mörker genom att känna tryckförändringar i vattnet från fiskens rörelser!

På torra land

De gånger jag har haft nöjet att se knubbsäl, är när jag åkt båt vid kusten. Man kan se dem på långt håll, de ligger i stora grupper på kobbar och skär. Ofta ligger en säl högt upp på skäret, den varnar när man kommer för nära. Uppe på land rör de sig klumpigt, men väl i vattnet är det så smidiga.

Simmärket silverfisken

Här o där runt båten så dyker ett nyfiket huvud upp. Lika fort som de dykt upp försvinner de under vattnet igen. Lite längre bort ser vi sälar som hoppar i vattnet. Mitt barnbarn skulle vilja simma som en säl hon är nyligen fyllda 6. Hon klarade silverfisken idag!  25 meter bröstsim eller annat simsätt på grunt vatten. Samt  hopp från kanten eller bryggan på grunt vatten. Kanske blev hon inspirerad av sälarna hon såg igår.

Knubbsäl i vattnet
Nyfiken knubbsäl © Foto: Roger Vikström

Relaterade inlägg

Last Updated on 2022-02-21 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.