knubbsäl

Knubbsäl på Västkusten.

Knubbsäl.

säl på klippa
Spanande säl © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Den bohuslänska skärgården.

Åker man  båt  i den bohuslänska skärgården, så har man en god chans att få se knubbsäl. Ibland bara ett huvud som nyfiket sticker upp huvudet ur havet. Lika plötsligt som sälen dyker upp försvinner den ner i vattnet igen. Som om den aldrig varit där.

knubbsäl
Knubbsäl i vattnet © Photo: Roger Vikstrom

Sälarna gillar att ligga på de kala skärgårdsklipporna och njuta av det sista solstrålarna innan solen försvinner ner under horisonten. Vaksamt spanar sälarna på oss där vi ligger o guppar i vattnet. Kommer vi för nära dyker dom genast ner i havet.

Vill man se säl i sitt rätta element så finns det många företag som har Sälsafari på sitt program. Var noga med att välja ett företag som värnar om miljön och visar hänsyn till sälarna.

Fakta.

Knubbsälen är betydligt mindre än gråsälen. Hanen kan bli 170 cm lång och väga upp till 105 kg medan honan blir som mest 165 cm lång och väger upp till 90 kg. Knubbsälen finns framför allt på svenska västkusten men också i några kolonier i Östersjön. Knubbsälens kut föds runt midsommar på kobbar och skär längs kusterna och är redo att gå i vattnet snart efter födseln. Även knubbsälens kutar diar fet mjölk från mamman de första veckorna, men eftersom kuten kan följa med mamman när hon jagar går inte knubbsälshonan ner så mycket i vikt under tiden.Vid sekelskiftet fanns det minst 16 500 knubbsälar i Skagerak och Kattegatt och omkring 5 000 i Östersjön. Under 1900-talet har antalet i bägge populationerna minskat kraftigt, först genom jakt och senare på grund av miljögifternas effekter på sälarnas immunförsvar och fertilitet. Knubbsälen fredades 1966 på västkusten och hade ökat ganska bra fram till 1988 när populationen i Västerhavet drabbades av ett valpsjukevirus och mer än hälften av sälarna dog. Det finns nu drygt 15 000 knubbsälar och de flesta är på Västkusten, endast några hundra finns i södra Östersjön (exempelvis från Blekinge, Öland till Gotland). Knubbsälen har genomgått flera stora svängningar i antal individer på grund av sjukdomar som slagit ut stora delar av populationen.. Källa WWF

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.