Skip to content
Landande gräsand

Att fotografera fåglar 5

Fotografera sjöfågel.

Det är stor skillnad med att fotografera fåglar i samhällen än i Skogen. Fåglar i samhällen är mer vana att ha människor runt omkring sig. På landsbygden är dom inte är lika vana med människor flyger oftast iväg. För att lyckas med fotografering av att fotografera sjöfågel är kunskapen om den egna utrustningen viktig, kan man inte den så har man inga förutsättningar att lyckas. Det är även viktigt att ha kunskap om de fåglar man vill fotografera

Att fotografera sjöfågel som Knölsvanar
Knölsvanar © photo: Roger Vikström

Att fotografera sjöfågel

Tänk på perspektivet. Bilden ovan är tagen uppifrån och blir inte så roligt, det är precis som med barn ovanifrån perspektiv blir oftast inte bra. Det blir så mycket bättre om man kommer ner i nivå med det man ska fotografera. Närvaron i bilden blir påtagligt bättre.

att fotografera sjöfågel som gräsänder
Gräsänder © photo: Roger Vikström

Vill man sedan fotografera fåglar när dom landar eller lättar ifrån vattnet så tänk på att om möjligt ha vinden i ryggen. Fåglar är precis som flyglan dom landar eller startar mot vinden. En annan egenskap som är bra att ha är en stor portion tålamod, välj en plats som ser lovande ut vid tex en strandkant lägg nig ner och låt fåglarna komma till dig istället för tvärtom. Om man väntar tillräckligt länge så kan dom komma så pass nära att du kan få bra bilder.

att fotografera sjöfågel, porträtt på en knölsvan
Knölsvan © photo: Roger Vikström

Personligen tycker jag det blir roligare med lite action i bilderna, när  fågeln landar eller flyger iväg. Bilden nedan är tagen med vinden från sidan när gräsanden landar på vattnet. Övning ger färdighet alla handgrepp skall sitta, ett vanligt fel som många gör är att titta på displayen bak på kameran. Man missar många fina bilder på det.

att fotografera sjöfågel Gräsand med vingar som flaxar
Gräsand som landar på vattnet © photo: Roger Vikström

Fler bilder på sjöfågel kan du se här

Eller läsa här

Leave a reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.