Landande gräsand

Att fotografera fåglar 5

Fotografera sjöfåglar.

Skillnaden är stor med att fotografera fåglar i samhällen än i skogen, landsbygden. Fåglar i samhällen är mycket mer vana med människor runt omkring sig. På landsbygden är de inte är lika vana, ser de människor flyger dom iväg. För att lyckas med fotograferingen är kunskapen om den egna utrustningen viktig. Kamerans inställningar måste sitta i ryggmärgen. Känn din egen utrustning. Vilken inställning du bör använda för varje enskild situation, samt vad man vill uppnå med bilden4

Att fotografera sjöfågel som Knölsvanar
Knölsvanar © photo: Roger Vikström

Det är viktigt med kunskap

Tänk på perspektivet. Bilden ovan är tagen uppifrån och blir inte så roligt, det är precis som med barn ovanifrån perspektiv blir oftast inte bra. Det blir så mycket bättre om man kommer ner i nivå med det man ska fotografera. Närvaron i bilden blir mycket bättre.

att fotografera sjöfågel som gräsänder
Gräsänder © photo: Roger Vikström

Att fotografera sjöfåglar

Vill man sedan fotografera fåglar när dom landar eller lättar ifrån vattnet så tänk då på att ha vinden i ryggen. Fåglar är precis som flyglan dom landar eller startar mot vinden. En annan egenskap som är bra att ha är en stor portion tålamod, välj en plats som ser lovande ut vid tex en strandkant lägg dig ner och låt fåglarna komma till dig istället för tvärtom. Om man väntar tillräckligt länge så kan dom komma så pass nära att du kan få bra bilder

Knölsvan
Knölsvan © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Personligen tycker jag när man fotograferar fåglar så blir det roligare med lite action i bilderna, när  fågeln landar eller flyger iväg. Bilden nedan är tagen med vinden från sidan när gräsanden landar på vattnet. Till sist övning ger färdighet alla handgrepp skall sitta, ett vanligt fel som många gör är att titta på displayen bak på kameran. Man missar många fina bilder på det.

att fotografera sjöfågel Gräsand med vingar som flaxar
Gräsand som landar på vattnet © photo: Roger Vikström

Saker som tillför något i bilden

  • Start och landning på vattnet
  • Blänk i ögon tillför liv i bilden
  • Fotografering i nivå med vattnet
  • Stämning, miljö, vattenstänk, speglingar
  • Kort skärpedjup

Prenumerera på min blogg:

Eller läsa på Wikipedia


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.