Unga rödrävar leker vid rävlyan

Unga rävar leker vid lyan

För ett par år sedan hade jag knappt sett en räv på nära håll, men en dag så vände det. Tänker på det när jag tittar på de unga rävarnas lek vid lyan. De springer inte alltför långt från grytet, de är fortfarande beroende av rävtiken som både diar och ger ungarna bytesdjur.

Rävar bor gärna i närheten av oss människor och drar nytta av det vi slänger.  Jag vet att rävarna i vissa småhusområden till och med snott biffen innan den hamnat på grillen. Räven är allätare och äter både djur, smågnagare, rådjurskid, harar samt insekter också bär samt kadaver och avfall

Fortplantning och parning

Under januari till mars parar sig räven Honan är dräktig i 52 – 53 dagar och redan i slutet av mars i sydligaste Sverige samt i början av maj i de nordligaste delarna av landet. De första veckorna är rävungarna blinda och lämnar inte grytet, när de blir större utforskar de närområdet till sist under senhösten lämnar hanarna för att söka sig egna revir. Honorna däremot kan stanna kvar ytterligare en tid o hjälpa till med nästa kull

De unga rävarnas lek

Unga rävar leker vid lyan
Inte bara lek rävungar vid gryt © © Roger Vikström / Rvbild

När de unga rävarna leker vid lyan påminner mig det om små kattungar som rullar omkring och har skoj, att inga bekymmer finns. Men det är inte bara lek det är blodigt allvar, rävungarna måste anpassa sig i gruppen med rätt rangorning. Det är den starkaste som har högst rang i gruppen.

de unga rävarnas lek vid lyan
Rävungar vid gryt © © Roger Vikström / Rvbild

Var finns rävarna? De har inga större krav på miljön. De anpassar sig och finns i skogar på ängar, åkrar och även mitt i städer. Grytet jag satt vid ligger ca 100 meter från flerbostadshus och inte långt ifrån en parkeringsplats. Om man inte vet att de finns där så är de helt osynliga. De smälter in i omgivningarna, trots att de unga rävarna leker vid lyan. Så är det ingen som vet att de är där. Vi människor är så fullt upptagna med att kolla våra mobiltelefoner, rädda för att missa något. Och i själva verket så missar vi skådespelet som utspelar sig framför våra ögon!

Vill du läsa mer om Rödräv


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: