NATUR · LJUS · ÖGONBLICK

Rävungar vid lyan – när föds rävens ungar?

Rödräv

Rödräven finns i många slags miljöer, även nära oss människor. I fjällen kan den konkurrera med fjällräven om föda och lyor. Fjällräven är fortfarande akut hotad i Finland, men den har inte försvunnit: efter ett långt uppehåll började den häcka där igen 2022. Forststyrelsen följer och skyddar arten.

Räven är det mest spridda rovdjuret i världen
Botkyrka. Rödräv på sädesfält Foto: Roger Vikström / Rvbild

Vad heter rävens ungar och när föds de?

Vad heter rävens ungar? De kallas rävungar eller rävvalpar. Rödräven parar sig vanligen under vintern och honan är dräktig i ungefär 52 dagar. Ungarna föds på våren och tillbringar sin första tid i lyan. Honan kan flytta dem mellan lyor om platsen blir störd. Just därför håller jag avstånd och stannar inte länge vid ett gryt för att få en bild.

Visste du att räven kan uthärda de flesta klimat, samt att den håller till godo med den mat som bjuds. Allt från blåbär, frukt, daggmaskar, insekter, fisk, fåglar, sorkar, harar, kadaver, tamhöns även rådjur. Den bor gärna i närheten av människan.

Noanamn användes istället för det rätta namnet. Mickel är ett sådant namn, nämnde man honom vid hans rätta namn kunde det kalla honom till gården – och hönshuset – och det ville man inte gärna.

Sagobygden

En gammal sägen sade att räven aldrig jagade nära sin egen lya, för att inte avslöja för jägaren var den låg. Och lyan hade två ingångar, så att räven kunde smita ut bakvägen om jägaren ändå kom. Men en viss beundran finns också i uttrycken. När vi säger om någon att hen är ”en gammal räv” tänker vi ofta på någon som har lång erfarenhet och kan alla tjuvknep

Räven är det mest spridda rovdjuret i världen. Nedan tittar rävungen nyfiket upp ur grytet.

Räven är det mest spridda rovdjuret i världen, här tittar den nyfiket upp ur rävlyan.
Rödrävs unge © Roger Vikström / Rvbild

Att fotografera rävar.

Räven är mest aktiv på natten, så av förklarliga skäl är det svårt att fotografera den då. Förutom under sommaren då det är skapligt ljust ute nattetid. Samt att Mickel är mer aktiv av förklarliga skäl då ungarna kräver mycket mat. Det är lockande fotografera vid rävens lya, detta kräver att man är ytterst försiktig. Trots att räven är förmodligen är det mest spridda rovdjuret i världen så är det inte en självklarhet att man ser den i sin närmiljö..

Djurens välmående går före bilden. Om räven ändrar beteende när jag är där backar jag undan. När ungarna blir större kan de leka utanför grytet, men fotograferingen får aldrig hindra föräldrarna från att komma och gå.

Räven är det mest spridda rovdjuret i världen
Ung Rödräv vid lyan © Roger Vikström / Rvbild

Källa: Sveriges natur

Logo brevlåda

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.