I början av min fotograf karriär så försökte jag skriva ut mina bilder själv. Där o då så insåg jag att det här kommer inte bli lätt. Det som kom ut ur skrivaren var inte detsamma som visades på skärmen, det såg absolut inte likadant ut. Jag insåg att svartvitt var det som var förhållandevis lätt att få någorlunda rätt. Färgbilder det var helt enkelt hopplöst det var alla möjliga färgstick. Genast insåg jag att detta kommer att bli väldigt dyrt, det var helt omöjligt att lyckas på första försöket. Annat är det idag. Då hade jag önskat att jag hade haft någon som hade lärt mig, det bästa tipsen för att skriva ut bilderna på rätt sätt.
Vad och hur behöver man göra?
För det första så är det en del att att hålla reda på men för att göra det hela lite simpelt.
- Anpassad miljö där du redigerar bilderna
- Dator med kallibrerad skärm
- En skrivare för fotoutskrifter
- Ett fotopapper med en passande Färgprofil till papper/ skrivaren
Arbetsplatsen
Allt gör det så mycket lättare om du anpassar en plats att sitta vid, en dämpad belysning med lampor anpassade för dagsljus. Skrivbord och vägg bör vara neutralt grått. Inga starka färger runt bildskärmen ej heller kläder med starka färger. Alla sådana omständigheter försämrar ditt färgseende.
Bildskärmen.
Det finns många bildskärmar på marknaden men alla är inte bra.Den bör klara 98 % av Adobes färgrymd och du ska använda en Kallibrator för att justera kontrast ljus och färg. Det är förutsättningen för att få ett bra resultat på utskriften. Bäst är att välja skärm av bättre kvalitet då får du en bra slutprodukt. Det du ser på skärmen ska komma ut på skrivaren. Inget blir bättre än den svagaste länken.
Skrivaren
Idag finns det skrivare i alla prisklasser, själv använder jag mig av en 17″ skrivare den skriver ut bilder med den störste bredden på 43 cm längden begränsas av längden på pappret. Använder du dig av rulle så ligger längden på 12 meter.
RIP
RIPar erbjuder yrkesmän och bildentusiaster mer flexibilitet och kontroll över olika funktioner som färghantering och färgprofiler, kalibrering, provtryck, hantering av flera bilder, köfunktioner och specialformat. Den rip jag använder är Imageprint
Den Rip jag använder mig av är bra och där medföljer olika profiler till en mängd olika papper, även specialprofiler till olika belysningar, lysrör eller glödlampsljus. Det spar även skrivarbläck då den anpassar färgmängden, beroende på pappers kvaliteten. Bästa tipsen för att skriva ut bilder, se till att flödet från skärm till skrivare är kalibrerad. Då blir resultatet bra.
Lämna ett svar