Skip to content
Lappuggla

Lappugglan den tyste jägaren

Lappuggla den tyste jägaren
Lappuggla © Foto: ROGER VIKSTRÖM

Lappuggla strix nebulosa

Lappugglan den tyste jägaren. Till exempel sitter den ofta i långa perioder på en gren eller stolpe mitt ute på ett fält, tålmodigt väntande på att få höra ett byte i det höga gräset. Den karakteristiska huvudformen med flera svarta ringar och de gula ögonen.Huvudet kan ha en omkrets på 50 cm och fungerar som en parabol. Den är är anpassad för att överaska sitt byte. Med andra ord allt är anpassat för en tyst och effektiv jakt.

Lappuggla © Foto: Roger Vikstrom

LAppugglan

Bakom öronöppningarna sitter också befjädrade hudflikar, som gör att öronöppningens storlek kan varieras för att bättre lokalisera sitt byte. Med en osannolik precision dyker den ljudlöst ner och fångar sitt byte. Med sina långa ben och kraftiga klor kan den följdaktligen ta byten i snön ner till ett djup på ca 10 cm. Den sväljer sitt byte helt och spyr sen upp ben och päls, i så kallade spybollar.

Den tyste jägaren lappugglan

är en av mina favoritugglor, Det är den uggla som jag följt längst och känner väl till dess beteende.

Beroende av orörd natur

Det allvarligaste hotet mot lappugglan är minskad tillgång på boplatser på grund av skogsavverkning. Den vill ha högstammig granskog gärna intill myrmark, Tillsammans tar de över gamla vråk eller duvhöksbon, eller bygger sitt bo på toppen av en hög stubbe.För att sammanfatta. Lappugglan lever ett livslångt förhållande med sin partner och kan bli ca 10-15 år. Lappugglan är nära hotad, nt.

Häckande Lappuggla
Häckande Lappuggla i en högstubbe av björk © Foto Roger Vikström
Fakta

Lappugglan är en av världens största ugglor, Sveriges näst största. Längden är 60–70 cm och med ett vingspann på 135–160 cm., Honan är större än hanen med en vikt på ca 1,5 kg mot hanens 1kg. Den är anpassad för ett kallt klimat med fjäderklädda ben och fötter.Lappugglan är en stannfågel. Vintertid om det är brist på föda så flyttar den söderut.

Vill du se fler bilder på ugglor se här

Intresserad av natur stöd WWF

CategoriesPhotos

Leave a reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.