Skip to content
Lappuggla

Lappugglan den tyste jägaren

I Post och Inrikes Tidningar den 17 november 1832 stod följande att läsa om lappugglan under rubriken Inrikes Underrättelser; ”Af det namn honfått och af de få underrättelser man har om denna fågel, skulle hon enbart finnas i Lappland; men då hon nu blifwit funnen så långt ned i landet, utan att wara twingad, af någon sträng vinter, att söka föda i sydligare trakter, så är det att förmoda, det hon så lika wäl kan wistas i detmedlersta Swerige, som i Lappland.

Lappuggla den tyste jägaren
Lappuggla © Foto: ROGER VIKSTRÖM

Lappuggla strix nebulosa

Lappugglan den tyste jägaren. Till exempel sitter den ofta i långa perioder på en gren eller stolpe mitt ute på ett fält, tålmodigt väntande på att få höra ett byte i det höga gräset. När det gäller karakteristiska huvudformen med flera svarta ringar och de gula ögonen som är anpassad för jakt.Huvudet kan ha en omkrets uppemot 50 cm  och fungerar som en parabol. Allt är anpassat för en tyst och effektiv jakt.

Lappuggla © Foto: Roger Vikstrom

Lappugglan den tyste jägaren

Bakom öronöppningarna sitter också befjädrade hudflikar, som gör att öronöppningens storlek kan varieras för att bättre lokalisera sitt byte. Med en osannolik precision dyker den ljudlöst ner och fångar sitt byte.Lappugglans långa ben gör att den kan fånga byten 20-30 cm under snön. Ibland syns endast stjärtfjädrarna ovan snön. Ett bra sorkår så kan ugglan fånga och äta ca 1500 sorkar

Den tyste jägaren lappugglan

är en av mina favoritugglor, Det är den uggla som jag följt längst och känner väl till dess beteende.

Beroende av orörd natur

Det allvarligaste hotet mot lappugglan är minskad tillgång av boplatser på grund av skogsavverkningen. Den vill ha högstammiggranskog gärna intill myrmark,Den har heller ingen möjlighet att anpassa sig annat än temporärt och måste också den fly undan oss människors angrepp på naturen. Omfattande  avverkning av äldre blandskogar drabbar även andra djur och fåglar. Lappugglan starkt missgynnad när deras bon och häckningsplatser förstörs av skogsbruket.Tillsammans tar de över gamla vråk eller duvhöksbon, eller bygger sitt bo på toppen av en hög stubbe.För att sammanfatta, lappugglan lever ett livslångt förhållande med sin partner och kan bli ca 10-15 år. Lappugglan är nära hotad, nt.

Häckande Lappuggla
Häckande Lappuggla i en högstubbe av björk © Foto Roger Vikström
Fakta

Lappugglan är en av världens största ugglor, den är Sveriges näst största. Längden är 60–70 cm och med ett vingspann på 135–160 cm., Honan är större än hanen med en vikt på ca 1,5 kg mot hanens 1kg. Den är anpassad för ett kallt klimat med fjäderklädda ben och fötter.Lappugglan är en stannfågel. Vintertid om det är brist på föda så flyttar den söderut.

Vill du se fler bilder på ugglor se här

Intresserad av natur stöd WWF

Leave a reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: