Skip to content
Lappuggla

Lappugglan den tyste jägaren

Lappuggla den tyste jägaren
Österhaninge 20190225 Lappuggla Foto: ROGER VIKSTRÖM

Lappuggla strix nebulosa

Lappugglan den tyste jägaren. Den kan sitta långa perioder spanandes på en gren eller stolpe mitt ute på ett fält. Tålmodigt väntande på att höra en sork, som rör sig i det höga gräset, eller under snön. Den karakteristiska huvudformen med flera svarta ringar och de gula ögonen.Huvudet kan ha en omkrets på 50 cm och fungerar som en parabol.

Lappuggla: Foto: Roger Vikstrom

LAppugglan

Har en mycket bra syn och hörsel, tack vare sitt parabol liknande huvud .Med öronen på olika höjd kan den med sin hörsel lokalisera, pejla, sitt byte. Lappugglan kan även höra bytet under snö.Bakom öronöppningarna sitter också befjädrade hudflikar, som gör att öronöppningens storlek kan varieras. För att bättre lokalisera bytet.Med en osannolik precision dyker den ljudlöst ner och fångar sitt byte. Med sina långa ben och kraftiga klor kan den ta ett byte i snö ner till ett djup på ca 10 cm. Den sväljer sitt byte helt spyr sen upp ben päls, i så kallade spybollar.

Den tyste jägaren lappugglan

är en av mina favoritugglor, kanske för att jag haft förmånen att fotografera den så många gånger. Det är en tacksam uggla dels för att den jagar främst i gryning och skymning så är det förhållandevis lätt att fotografera samt att den inte är speciellt skygg.

Beroende av orörd natur

Det allvarligaste hotet mot lappugglan är minskad tillgång på boplatser på grund av skogsavverkning. Den vill ha högstammig granskog gärna intill myrmark, Tillsammans tar de över gamla vråk- eller duvhöksbon, eller bygger sitt bo på toppen av en hög stubbe. Lappugglan lever ett livslångt förhållande med sin partner och kan bli ca 10-15 år. Lappugglan är nära hotad, nt.

Häckande Lappuggla
Häckande Lappuggla i en högstubbe av björk © Foto Roger Vikström
Fakta

Lappugglan är en av världens största ugglor, Sveriges näst största. Längden är 60–70 cm och med ett vingspann på 135–160 cm., Honan är större än hanen med en vikt på ca 1,5 kg mot hanens 1kg. Den är anpassad för ett kallt klimat med fjäderklädda ben och fötter. Lappugglan är en stannfågel med kan flytta söderut på vintern om det är brist på föda.Lappugglan häckar i de nordligaste barrskogsområdena men finns även i Värmland och Västmanland.

Vill du se fler bilder på ugglor se här

Intresserad av natur stöd WWF

CategoriesPhotos

Leave a reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.