Kategorier
Blogg Photos Teknik

Falska nyheter & manipulerade bilder

FALSKA NYHETER & MANIPULERADE BILDER. Flygande duvhök river upp smuts.
Duvhök © Foto: ROGER VIKSTRÖM

Falska nyheter & Manipulerade bilder

Smutsen under den vackra duvhöken stör, det ser ut som damm på sensorn. Med dagens teknik är det alltid lätt åtgärdat, men är det rätt att manipulera bort störande element. Samtidigt som det är så enkelt att ta bort smutsen som duvhöken river upp från marken. När allt kommer omkring så är det bara jag som vet att det är smuts och inte damm på kamera sensorn.

För bra för att vara sant

Ett vackert djur gärna exotiskt i en fantastisk miljö, avslutningsvis tillkommer en dramatisk himmel. När alla dessa parametrar sammanfaller det är då jag drar örorna åt mig. Läs berättelsen om varför en av Sovjetunionens bästa kosmonauter aldrig nådde rymden, utan istället raderades ur historien. Följaktligen var ryssarna duktiga på att redigera bort oönskade personer från bilder och ur historien. Läs mer här att manipulera bilder eller sprida falska nyheter har och kommer alltid vara aktuellt. Det gäller att vara källkritisk, Följaktligen är den dokumentära verkligheten inte tillräcklig. 

FALSKA NYHETER & MANIPULERADE BILDER. Flygande korp.
Luftens mästare Korpen © Foto: ROGER VIKSTRÖM
Den flygande korpen snön yr, det är snyggt ger bilden fart o fläkt. Vissa snöfläckar stör dock, de två vita fläckarna ovanför korpens vingar. Det hade varit snyggare att ta bort dessa men är det rätt, enligt många ja men för mig nej.Se fler korpar

I naturens tjänst

Till exempel fotografer som vill ändra innehållet och göra bilden bättre än den är. Terje Hellesö, Björn Persson. Svenska stora naturfotografer som tagit genvägar via bildbehandlingsprogram. Art Wolf är en annan naturfotograf, att reaktionerna blivit så starka beror främst på att naturfotografin strävar efter att vara äkta med tydliga krav på sanning, ”jag var där” Se Zebror.

fototävlingar.

Som en följd att av att fler fotografer tänjer på verklighten så begär fler o fler internationella foto tävlingar in Raw filen ”den obearbetade originalfilen” för att fusk inte skall kunna uppstå.

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström stockholm Sverige. Men inriktning på Nordisk natur och vilda djur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.