Naturen i fokus, duvhök

Falska nyheter & manipulerade bilder

Falska nyheter & Manipulerade bilder

Smutsen under den vackra duvhöken stör, det ser ut som damm på sensorn. Med dagens teknik är det alltid lätt åtgärdat, men är det rätt att manipulera bort störande element. Samtidigt som det är så enkelt att ta bort smutsen som duvhöken river upp från marken. När allt kommer omkring så är det bara jag som vet att det är smuts och inte damm på kamera sensorn.

För bra för att vara sant

Ett vackert djur gärna exotiskt i en fantastisk miljö, avslutningsvis tillkommer en dramatisk himmel. När alla dessa parametrar sammanfaller det är då jag drar örorna åt mig. Läs berättelsen om varför en av Sovjetunionens bästa kosmonauter aldrig nådde rymden, utan istället raderades ur historien. Följaktligen var ryssarna duktiga på att redigera bort oönskade personer från bilder och ur historien. Läs mer här att manipulera bilder eller sprida falska nyheter har och kommer alltid vara aktuellt. Det gäller att vara källkritisk, Följaktligen är den dokumentära verkligheten inte tillräcklig. 

Manipulerade bilder
Luftens mästare Korpen © Foto: ROGER VIKSTRÖM

Den flygande korpen snön yr, det är snyggt ger bilden fart o fläkt. Vissa snöfläckar stör dock, de två vita fläckarna ovanför korpens vingar. Det hade varit snyggare att ta bort dessa men är det rätt, enligt många ja men för mig nej.Se fler korpar

I naturens tjänst

Till exempel fotografer som vill ändra innehållet och göra bilden bättre än den är. Terje Hellesö, Björn Persson. Svenska stora naturfotografer som tagit genvägar via bildbehandlingsprogram. Art Wolf är en annan naturfotograf, att reaktionerna blivit så starka beror främst på att naturfotografin strävar efter att vara äkta med tydliga krav på sanning, ”jag var där” Se Zebror.

fototävlingar.

Som en följd att av att fler fotografer tänjer på verklighten så begär fler o fler internationella foto tävlingar in Raw filen ”den obearbetade originalfilen” för att fusk inte skall kunna uppstå.

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

2 svar till ”Falska nyheter & manipulerade bilder”

  1. Profilbild för Lars Rosengren
    Lars Rosengren

    Rolig att läsa, känner nostalgin och tänker fan vad vi fick vara med om. Din beskrivning är superb och vilken duktig plåtas du är. Lasse

    1. Visst var det. Lars kommer du ihåg när vi bägge satt uppe i umeå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.