Välkommen till en spännande utforskning av de vanliga grodornas värld under deras parringsperiod i Sverige. Denna artikel tar dig med på en resa genom de fascinerande stunderna när grodorna återuppstår efter vinterns dvala och ger sig ut på sin årstidsbundna ritual av parning. Vi kommer att utforska deras unika beteenden, den magiska dansen på vattenytan och ge dig värdefulla fototips för att fånga dessa ögonblick med din kamera. Häng med när vi går igenom hur du på ett respektfullt och tålamodsfullt sätt kan närma dig dessa amfibier och föreviga deras vackra ögonblick. Dessutom kommer vi att diskutera den utmanande uppgiften att identifiera och fotografera de olika arterna av grodor som är vanliga i Sverige. Välkommen till en djupdykning i den undre världen av våra färgglada och fascinerande grodor under deras mest livfulla tid på året..
Vårvandringen
Den årliga parningsresan för grodor är en verklig intressant händelse att uppleva. Efter att ha vaknat ur sin vinterdvala ger de sig ut på en nattlig vandring till de platser där de föddes. Denna färd kan ta från en till tio dagar beroende på förutsättningarna. I dagens samhälle med många vägar som de måste korsa så är det många som förolyckas. Det finns vägar där det varnas för att det finns många amfibier som passerar.
Varningsskylten för grodor och sätt upp på en vägsträcka där grodor, paddor eller salamandrar ofta passerar. Källa Naturskyddsföreningen
De drar till samma vattensamlingar år efter år och detta är platsen där parningen äger rum. Som fotograf gäller det att vara på plats vid tidpunkten, annars missar du att fotografera amfibierna under deras parningslek.
Parningsleken hos amfibierna
Parningsleken för amfibier är både unik och fascinerande. Hanarna lockar till sig honorna med sina karakteristiska läten, och när tillräckligt många har samlats vid vattensamlingen fylls luften av deras mäktiga serenad.Länk till att lyssna på grodor
När honorna är redo hoppar hanen upp på deras rygg och håller sig fast med sina starka bakben. Under denna förbindelse lägger honan sina ägg i vattnet medan hanen befruktar dem. Det är inte helt ofarligt; det händer att de faktiskt drunknar.
Från Ägg till Vuxen Groda
Fotografering av dessa ögonblick under parningstiden är en utmaning som kräver både tålamod och försiktighet. Närma dig grodorna långsamt och med respekt för deras naturliga livsmiljö. Var beredd på att bli både blöt och lerig, då grodorna ofta dyker ner i vattnet när de känner vibrationerna av ditt närmande. Genom att vara stilla och vänta kommer de vanligtvis att dyka upp igen. Återvänd till platsen flera gånger för att bli bekant med deras beteende och rörelsemönster. Lämpliga kläder är regnkläder som är lätta att skölja av. Glöm inte att skydda kameran. Det finns bra fotopåsar som är täta.
Att fotografera grodorna under parningsleken.
En optimal fotograferingsposition är vid vattenytans nivå eller under 50/50. Detta perspektiv ger dig en bild av amfibiernas värld både under och över vattnet. Experimentera gärna med olika kamerainställningar för att fånga deras skönhet och charm. Använd manuell inställning (M) på kameran och lek med skärpedjupet och slutartid för att skapa unika bilder som förmedlar deras liv i detalj. Tips; använd ett akvarium med kameran i akvariet . OBS! utan vatten.
Brungrodornas mångfald
I Sverige är det några amfibiearter som är särskilt svåra att identifiera och fotografera. Brungrodorna, som inkluderar arter som långbensgroda, vanlig groda och åkergroda, kan vara svåra att skilja åt. Men med hjälp av digitala bestämningsnycklar kan du lära dig att urskilja alla 13 arter av grodor, salamandrar och paddor som finns naturligt i Sverige. Källan till detta värdefulla verktyg, där kan du lära dig mer om amfibier Artportalen.