Svanrasten vid Tysslinge

Svanrasten vid Tysslinge

Vid Kilsbergens fot strax utanför Örebro i Närke ligger Tysslinge, här rastar årligen 1000-tals sångsvanar varje år. Även känd som svanrasten vid Tysslinge. I slutet på februari till början av mars månad kan du uppleva vårens ankomst när sångsvanen landar på sjöns strandängar. Sjön ligger bra till för sångsvanen för sin färd norrut, här rastar den och äter inför den den sista etappen norrut.

Tysslingen ligger vid Kilsbergens fot
Flygande sångsvanar vid Tysslinge © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Ett smörgåsbord för fotografer

Under cirka 6 veckor passerar det ca 8000 svanar vid Rånnesta  Tysslinge. Det är en mäktig syn att se sångsvanarna i gryningen när de flyger in över strandängarna, för att äta av den mat bestående av blandsäd som lagts ut. För att inte svanarna ska äta upp böndernas utsäde. Det är garanterat en av Sveriges bästa fågelupplevelser.

Svanrasten vid Tysslinge öppnade i helgen den 25/2 om ett par veckor är det full fart för att sedan sakta klinga av igen, då tar andra fåglar över strandängarna vid Tysslingen.

Att tänka på vid fotografering

Framför allt att vara ute i god tid det bästa ljuset är tidig morgon samt sen eftermiddag. Det svåra med att fotografera sångsvanarna är enligt mig antalet svanar. Det är svårt att se skogen för alla träd. Annars är allt serverat massor med svanar, de flyger, trumpetar, äter och bråkar, ett riktigt smörgåsbord. Allt är uppdukat för bra bilder.

Svanrasten vid Tysslinge
Tidig morgon med varma toner när sånsvanarna flyger in till strandängarna vid Rånnesta © Foto Roger Vikström / Rvbild

Panorera mera

Väl på plats så får man många chanser att försöka följa svanarnas inflygning, det tar en stund innan panoreringen sitter. Det blir verkligen snyggt om det lyckas, träning ger färdighet. Öva öva och åter öva tills det sitter. Vilken slutartid ska man välja? Se bildtexten nedan vad jag valde för nedanstående bild med optik 500/5,6

Svanrasten vid Tysslinge
Panorering 1/60 5,6 ISO 6400 Burreduserat med Topaz PhotoAI © Foto Roger Vikström/ Rvbild

När svananarna väl är på marken är det mycket kivandes, tjyvnypen är många. fast jag förderar de svanar som flyger. Men det finns fina motiv för alla och svanarna är verkligen nära och chanserna för bra bilder är många. Det är bara du som sätter gränserna. Lycka till!

Svanrasten vid Tysslinge
Sångsvanar Foto Roger Vikström / Rvbild

För mer information besök Tysslingens naturcenter

Topaz Photo AI Köp här


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: