Tranor Hornborgarsjön

Fågelfoto.Tranor Hornborgarsjön
Crane (Grus grus) © Photo Roger Vikstrom

Ett eldorado med tranor

Tidigt på morgonen anländer de första tranorna till de öppna fälten vid hornborgarsjön. När solen sen stiger allt högre på himlavalvet, anländer allt fler tranor. Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar, varje år lockas stora mängder besökare till trandansen. Förutom tranorna då.

Tranornas ankomst till hornborgarsjön, de anländer till ett dukat bord bestående av korn.

Varje natt så sprids det ut flera ton korn på åkrarna, med hjälp av specialbyggda traktorer. När tranorna sen anländer till fälten är maten redan serverad. Även andra fåglar passar på att äta tex sångsvanar. Tidigare var det potatis som tranorna åt, då på 70 talet fanns det tillverkning av brännvin i området och till det behövdes massor av potatis.

Sjöfågel, sångsvanar
Sångsvanar © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Tranor är allätare, de äter allt från insekter till fågelungar.

Vad äter tranorna? Det mesta som de kommer över, allt från insekter, grodor fisk, till och med fågelungar. I norra delen av Sverige har en del potatisodlare blivit drabbade av förstörda potatisodlingar. Där tranor varit i farten. Människor och djur kan inte alltid vistas på samma ställe, det blir ofta konflikter.

När dansar tranorna

Crane (Grus grus) Tranor som dansar © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Besökarna till trandansen kommer inte för att se när tranorna äter korn, de vill förmodligen se när tranorna dansar. Det vi människor känner till om tranorna är förmodligen trandansen. Den involverar ena eller bägge makarna i ett par. Även mindre grupper av ungfåglar samt av vårrastande tranflockar

Dansen inled med en serie bugande rörelser, tranan höjer och sänker hastigt framkroppen och att det kombineras med att den snurrar runt och gör luftsprång, hela tiden med utbredda vingar. Vet du att tranorna är monogama och håller ihop hela livet, dansen stärker förmodligen sammanhållningen mellan dem

Tranornas ankomst till Hornborgarsjön

I folktron så var det tranan som kom med våren och ljuset. Tranan gav även lycka, välgång samt ett långt liv. På tranedagen 25 mars fanns det olika traditioner. I småland kom tranan med godispåsar eller gåvor, till de barn som varit snälla. De stygga barnen  fick smaka på riset. Det var ord o inga visor på den tiden.

Tranor Hornborgarsjön © Photo Roger Vikstrom
Crane (Grus grus) © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Vet du att Hornborgarsjön ligger vackert belägen vid platåberget Billingens fot i ett gammeldags kulturlandskap Är väl värt ett besök!

Samt att varje år vid mars/ april samlas tusentals tranor vid trandansen i Hornborgarsjöns södra ände. Hit kommer en stor del av Sveriges tranor för att äta korn, vila, hitta en lämplig partner och dansa. se fler bilder här

Länk till statistik

Last Updated on 2021-12-20 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

1 kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.