Skip to content
Fågelfoto.Tranor Hornborgarsjön

Crane (Grus grus) Tranor Hornborgarsjön

Tranor Hornborgarsjön

Large land-bird, with pointed bill, long neck (kept extended in flight), and long legs contributing to tall, elegant character, further enhanced by cloak of loose feathers falling over tail. Plumage mainly grey, but darker head and upper neck marked by red mid-crown and white band from eye; almost black flight-feathers contrast strikingly with rest of wing. Juvenile has red-brown head, lacking strong pattern of adult. Flight action marked by rapid upstroke and gliding on rigid flat wings.


ett eldorado med tranor

Tidigt på morgonen så kommer de första tranorna de öppna fälten vid hornborgarsjön. När solen visar sig på himlavalvet så kommer fler tranor inflygande. Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar stora mängder besökare, både fåglar och människor, varje år. Den ligger vackert belägen vid platåberget Billingens fot i ett gammeldags kulturlandskap.

Varje natt så sprids korn ut på åkrarna. När tranorna anländer till fälten i gryningen är frukosten serverad sedan länge. Det är inte bara tranorna som äter korn, förstås. Svanar, gäss, änder, sothöns och duvor smaskar också i sig av kornet.

Läs mer 

Traditioner och folktro.

I folktron var det tranan som kom med våren och ljuset. Tranan gav lycka, välgång och ett långt liv.

På tranedagen 25 mars hade man olika traditioner. I småland kom tranan med godispåsar eller gåvor till de barn som varit snälla, det stygga  fick smaka på riset.

Tranor Hornborgarsjön © Photo Roger Vikstrom
Crane (Grus grus) © Photo Roger Vikstrom

I mars/ april samlas tusentals tranor vid trandansen i Hornborgarsjöns södra ände. Hit kommer en stor del av Sveriges tranor för att äta korn, vila, hitta en lämplig partner och dansa. se fler bilder här

Show replies

Join the discussion

One comment on “Crane (Grus grus) Tranor Hornborgarsjön”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.