Korp och Kungsörn

Korp och Kungsörn

Bildgalleri: Korpen och kungsörnen

Korpen

Det är många gånger som jag fått tillfälle att se både korp och kungsörn på mycket nära håll. Då de äter kadaver så samlas de vid åteln.

Ett bra exempel på det, är exempelvis vid rovfågelfotografering i gömsle där man åtlar.

Korpen är allätare och kungsörnen kan döda ganska stora byten, som lamm och renkalvar. Men det är en myt att den kan flyga iväg med dessa stora byten, större byten får den stycka på plats

Den jagar även räv som man tror skulle kunna försvara sig, vidare har kungsörnen vassa klor och en skarp näbb som är mycket dödliga vapen. Men dess huvudsakliga föda är betydligt mindre såsom harar, smågnagare, ekorrar och hönsfåglar, men den lever också av kadaver.

Korp
Värmland Korp © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Korpen som är mycket mindre men fräck och kvick och mycket intelligent , de dra nytt av sitt stora antal och lyckas ofta med att sno åt sig delar av kungsörnens mat. Korparna samarbetar också med varandra , genom att ge örnen små tjuvnyp, som att dra i dess stjärtfjädrar. Så distraherar den örnen så pass mycket att de kan sno åt sig lite mat. Man upplever verkligen korpen som intelligent, och trots sin blåsvarta färg är det en en vacker fågel

Kungsörn Aquila chrysaetos

Kungsörn © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Marschen går genom landet i norr, genom milsvitt skogshav, där ås efter ås böljar upp mellan plana myrar. Månghundraåriga furor reser sig över södersluttningarna, levande och döda om varandra, medan uråldriga granar sticker upp sina spjutspiror nere i sänkorna, så svarta och lavbehängda att det ibland är svårt att se om de alltjämt är i livet.

Om blickar kunde döda

Kungsörn,Aquila, örn

Kungsörnen förtjänar verkligen sitt namn, visserligen är den inte lika stor som havsörnen. Hela dess väsen visar styrka och attityd. Det är en bjässe till fågel, med sina genomträngande bärstensgula ögon. Fjäderklädda tarser och den krokiga näbben, samt den gyllene färgen på huvudet. Det har gett den dess namn Golden Eagle.

Det låter som en saga, att bara för drygt 60 år sedan fått uppleva det fantastiska skogslandskapet i Sverige. Det är hämtat från en av mina böcker i fyra volymer. Våra fåglar i Norden del 1 från 1959, det är ett verk som kräver ett stabilt bord

Ännu en hotad art

I likhet med de andra stora rovdjuren utsattes kungsörnen dock för en kraftig förföljelse under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet. Detta ledde till en kraftig minskning av stammen och på 1920-talet fanns det starka farhågor om att arten skulle dö ut i landet. Vid denna tidpunkt uppskattades populationen uppgå till knappt 20 par i Sverige.

Har vi hört detta förut? En mindre del av befolkningen gör allt i sin makt för att ta död på denna magnifika fågel, andra förhoppningsvis en större och klokare del försöker att rädda den

Det är knappast så att den är ett hot mot vår existens, det största hotet mot oss är uppenbart, Det är vi själva!

Ett exempel .Striden om kungsörnarnas dal

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

4 svar till ”Korp och Kungsörn”

  1. Magiska svart-vita bilder Roger, blir inte sämre av budskapet.

  2. Wow fantastiskt fina bilder. Korp ser jag ofta när jag är ute i naturen men dock inte lyckats få till någon bild.

    1. Tack ja korpen är skygg av sig. Dessa har jag fotograferat när jag suttit i gömsle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.