Kungsörn i dimma

Kungsörn i Norge

Redan i mitten av september bokade jag resan till Norge, målet är att fotografera kungsörn i vinterlandskap. Resan gick till Dalen Villmarkssenter i slutet på februari i år. För att spara på miljön, bokade jag en tågresa till Karlstad, för att sen resa vidare med bil tillsammans med min vän Tommy Pedersen. Men ack vad jag bedrog mig, tåget blev inställt! För att lösa det var jag tvungen att ta bilen eller avboka allt. Skärpning SJ! Valet var enkelt bil från Stockholm.

1971 skrev Stefan Demert texten till sången Till SJ, en protest mot Statens Järnvägars (SJ)
nedläggning av järnvägar med refrängen ”SJ, SJ, gamle vän…”,

wikipedia
Först kommer korpen sen örnen
Dalen 2024-03-01 Dimma och snöfall , siluetter av korpar Dalen Villmarkssenter © Roger Vikström / Rvbild

Bil i stället för tåg till Kungsörnarna i Norge.

Resan startade tidigt 08:20 via Karlstad vidare till Norge. Jag hade verkligen sett fram emot den här resan efter en mycket händelselös höst och mörk vinter.

Tidigt på morgonen kliver vi upp klockan 04,45 för att göra oss klara sen blir det frukost och transport med snöskoter till gömslet. Det ligger högst upp på fjället, 784 meter över havet, det snöar redan. Jostein lägger ut åtel till kungsörnarna på två ställen, strategiskt placerat, så vi inte ska få snö på kamerans front lins. Allt är nu klart för fotografering. Klockan 07:00 ser vi den första Kungsörnen.

Kungsörn i Norge
Dalen Norge 2024-02-29 Kungsörn och korpar i dimma och snöfall © Roger Vikström / Rvbild

Vädrets makter


Under den första dagen framträdde fem kungsörnar framför gömslet. Tyvärr var inte vädergudarna på vår sida; ibland var dimman tjock och snön yrde, vilket ledde till manuell fokus. Autofokusen på min kamera klarade dimman galant, men snön ställde till det. Det fanns som vanligt många korpar på plats, inklusive grå kråkor och skator. Skatorna agerade som retstickor och irriterade kungsörnarna konstant.

Dag nummer två var det regn och tät dimma, men ibland klarnade det upp. Under dagen visade sig tre kungsörnar.

Att det dåliga vädret ställde är irriterande men trots det så var resan inte förgäves. Vi lyckades ändå få några bilder. De flesta bilderna togs dock i snö och dimma.

Kungsörns bilder:

Till sist

Trots uppskruvade förväntningar och det dåliga vädret så var resan till kungsörnarna i Norge lyckad, mycket på grund av platsen som Jostein skapat. Han är flexibel och skapar ständigt nya saker och inspirerar en med dem. Inget verkar omöjligt för honom.

Lämplig optik till fullformat.

Optimalt för örnar som slåss är att använda 400mm optik. Själv använde jag ett 500mm tele det blir i snävaste laget, jag använde även ett 600/4 mm med inbyggd 1,4 konverter. Om vädret varit klart och man vill ha med miljö är nog en zoom att rekommendera 180-400. Porträtt upp till 800mm. Himmelsskjulet som vi satt i finns det plats för 4 kameror, eller om man har två hus är det plats för två personer. Minus var takhöjden i gömslet, alldeles för lågt samt att det var svårt att se ut genom fönstret som satt för högt.

Länk: DALEN VILLMARKSSENTER

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

6 svar till ”Kungsörn i Norge”

 1. Även om jag inte är så förtjust i detta med fotogömslen, så förstår jag intresset när jag ser dina bilder. Faller först för korparna i snöyran men också de röriga örnbilderna med mycket action. Dimma och snö är inte alltid dåligt.

  1. Tack korpen är en underskattad fågel. Dramatik med dimman samt snön. Men lite klarare väder hade inte skadat.

 2. Fantastiska bilder! Kungsörnen är en mäktig fågel … älskar bilden med örnen och skatan – där ser man verkligen hur stor den är 🙂

  1. Tack , ja det är en stor fågel

 3. Profilbild för Jostein Hellevik
  Jostein Hellevik

  Veldig trivelig at dere tok turen til oss! Hyggelige dager tiltross for at været ikke spilte på lag. Flotte bilder..Vi sees!

  1. Tack Jostein det hoppas jag verkligen att vi gör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.