Golden Eagle (Kungsörn)

Kungsörn
Kungsörn ©Photo: Roger Vikström

Kungsörnen.

Antingen så hatar eller älskar man den.
Kungsörnen är en av Sveriges största rovfåglar, endast havsörnen är större

Långt bort i fjärran spanar ständigt dess ögon

Den Femte Stora

Kungsörnen har tillsammans med varg, björn, järv och lo varit föremål för en statlig utredning för Rovdjursförvaltning i vårt land. I den anges antalet häckande kungsörnar i vårt land till omkring 600 par – en siffra som varit tämligen konstant under senare år. De flesta reviren finns i Lappland och Norrbotten, men det är även där som stammen är i minskande.

Däremot i södra delen av landet är trenden den motsatta, dvs en svag ökning har konstaterats på Gotland (ca 20 par) och i Skåne (ca 6 par), där den blev häckfågel så sent som 1989. Kungsörnarna är mycket trogna sina revir och boplatser – så länge de inte störs kraftigt – och det finns säkra uppgifter på att boplatser varit besatta under hundratals år. En tall har ett bo som varit ”aktivt” under minst 50 år. I norra Sverige föredrar kungsörnen tallar som är äldre än 225-250 år som boträd! Källa: Järvzoo

Kungsörn

Kungsörn vid åtel © Photo: Roger Vikström

Örngömsle

Efter en natt på Per persgården i Gussjö blir Tommy Pedersen och jag  hämtade straxt innan 06.30. Efter ca 20 min bilfärd var vi framme vid gömslet i Svartådalen.

Korp
Korp ©Photo: Roger Vikstrom

I gryningen hörde vi de första korparna i fjärran. Straxt efter 08.00 flög det 5st korpar ovanför gömslet. Dem landade ca 100 meter bort. En timme senare vågade sig en korp försiktigt fram till åteln. Och dem andra korparna flyttade fram sina positioner.

Kungsörn och Korp
Kungsörn och Korp ©Foto: Roger Vikström

Det var en lång väntan innan den första kungsörnen landade vid åteln. Resten av dagen så hann ytterligare två kungsörnar landa och förse sig med lite mat, men deras besök var alldeles för korta. Det är väl det som är tjusningen med det hela. Det är levande varelser och man kan inte bestämma när dem skulle komma.

Se mer bilder på kungsörn här

Last Updated on 2021-02-10 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.