Målsättningen bli en bättre fotograf

Målsättningen bli en bättre fotograf. Jagande fiskgjuse.
Jagande fiskgjuse vid mälaren

Fågelfotografering.

Målsättningen, bli en bättre fotograf. För att det ska bli verklighet krävs mycket träning och tålamod. Du måste ha kunskap om din utrustning samt att vara påläst. Var finns fåglarna och hur beter dom sig. Var noga med, att inte störa

  • Först måste man känna sin utrustning
  • För det andra krävs övning.
  • Sist men inte minst, kunskap om fåglarna som man fotograferar.
Havsörn
Havsörn © Photo Roger Vikstrom

Utrustning.

Lär dig kameran utan och innan, samtliga inställningar ska sitta i ryggmärgen. När du väl är ute för att fotografera, oavsett om det är fåglar eller andra djur skall du kunna din kamera. Min normaloptik när jag fotograferar är 500 mm samt en snabb kamera, inställd på manuell exponering och follow focus. Sist men inte minst använd ett bra stadigt stativ.

Öva öva åter öva

Beroende på storlek på fågel bestämmer jag slutartid. Liten fågel snabb slutartid stor fågel som havsörn där kan man använda en långsammare slutartid speciellt om man vill ha lite rörelseoskärpa i vingarna.

Grågäss och Kanadagås slåss om boplats. kanadagås

Slutligen träna med att följa fågeln med kameran, det är inte lätt, träning ger färdighet. När jag var yngre så läste jag massor. Speciellt då fotoböcker som handlade om ”så blir du en bättre fotograf”. I en del av dessa böcker fanns det till och med tips på hur man tränade för att bli snabb, att fokusera och fotografera snabbt. Hur man lade upp en snitslad bana. På den tiden var kameran manuell, ingen autofokus, det var manuell fokusering som gällde. Det var också film i kameran 36 exponeringar det var dyrt att öva..

Panorering att följa sitt mål.

Förr var det dyrt att öva! Idag kostar det mer eller mindre ingenting. Endast tiden du praktiserar.

Roger Vikström

Med panorering så följer man målet ”fågeln” i sökaren, det är relativt enkelt med en stor fågel. Det blir genast svårare när man inte kan ha full koll, till exempel om man sitter i ett gömsle med begränsad sikt. Fågeln dyker upp sent och du har väldigt kort tid på sig. Dels hitta fågeln i sökaren, sen få in skärpan och slutligen ta bilden. Det är mycket svårare men ett långt tele!

Har du målsättningen att bli en bättre fotograf öva ofta. Övning ger färdighet.

Bli en bättre fotograf. Havsörn.
Havsörn © photo: Roger Vikstrom

Att fota fåglar är inte bara att sätta sig i en skogsglänta eller vid en sjö och hoppas att det ska dyka upp något intressant. Det händer inte..

För att kunna fotografera en viss art så krävs det kunskap.

När ska du vara på plats vilken tid på dygnet är bäst? Vart skall man rent geografiskt, om det är en skygg art skall vara väl gömd.Tältgömsle kan vara bra att använda. Till sist tänk på att ha vinden i ryggen, fåglar startar mot vinden. Har du målsättningen att bli en bättre fotograf, då krävs det mycket träning och kunskap. Dels om sin utrustning samt om det man ska plåta, det kan man upprepa hur många gånger som helst.

Se fler bilder på rovfåglar här

Fotografera örnar

Fotografering av djur och natur kräver Tålamod, kunskap, planering, skicklighet samt tur.

Bli en bättre fotograf. Havsörn
Havsörn © Photo Roger Vikstrom

Studera och fotografera örnar från bekvämt gömsle i vacker och ostörd vildmark invid Färnebofjärdens Nationalpark nära Gysinge! Deras gömsle har plats för upp till fyra fotografer, har bekväma stolar, är väl uppvärmt och har toalett samt två britsar. Upp till 15 havsörnar har samtidigt setts på eller kring åteln, därtill också bl.a enstaka kungsörnar och duvhökar. Örnömsle i Gysinge . Med chans med både örn och räv på bilderna så finns dessa eminenta gömslen hos Conny Lundström i norr

Man får inte vara morgontrött,  man ska vara på plats i gömslet 1 tim innan solens uppgång, samt vara kvar tills det blivit mörkt. Det är en mäktig känsla att få se havsörnen, det är den största rovfågeln i Nordeuropa.

Last Updated on 2021-08-10 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.