Målsättningen bli en bättre fotograf

Havsörn
© Photo Roger Vikstrom

Fågelfotografering.

Målsättningen är att bli en bättre fotograf. För det krävs mycket träning och tålamod. Att ha kunskap om sin utrustning samt att vara påläst om var fåglarna finns och hur de beter sig.

  • Först måste man känna sin utrustning
  • För det andra krävs övning.
  • Sist men inte minst, kunskap om fåglarna som man fotograferar.
Havsörn
Havsörn © Photo Roger Vikstrom

Utrustning.

Lär dig kameran utan och innan, samtliga inställningar ska sitta i ryggmärgen. När du väl är ute för att fotografera fåglar skall du kunna dina inställningar. Min normaloptik när jag fotograferar är 500 mm samt en snabb kamera, inställd på manuell exponering och follow focus. Sist men inte minst använd ett bra stativ.

Öva öva åter öva

Beroende på storlek på fågel bestämmer jag slutartid. Liten fågel snabb slutartid stor fågel som havsörn där kan man använda en långsammare slutartid speciellt om man vill ha lite rörelseoskärpa i vingarna. Slutligen träna med att följa fågeln med kameran, det är inte lätt men träning ger färdighet. När jag var yngre så slukade jag massor med fotoböcker, i vissa av dom fanns det till och med råd på hur man tränade för att bli snabb på att fokusera och fotografera snabbt. Hur man lade upp en snitslad bana!

Panorering att följa sitt mål.

Förr var det dyrt att öva! idag kostar det mer eller mindre bara tiden du praktiserar.

Roger Vikström

Med panorering så följer man målet ”fågeln” i sökaren, det är relativt enkelt med en stor fågel. Det blir genast svårare när man inte kan ha full koll, som till exempel om man sitter i ett gömsle med begränsad sikt. Fågeln dyker upp sent och man har väldigt kort tid på sig att finna den i sökaren. Det blir svårare men ett långt tele! Om du har målsättningen att bli en bättre fotograf öva ofta ,det är en färskvara precis som med hagelskytte eller liknande sport.

Bli en bättre fotograf. Havsörn.
Havsörn © photo: Roger Vikstrom

Att fota fåglar är inte bara att sätta sig i en skogsglänta eller vid en sjö och hoppas att det ska dyka upp något intressant. Det händer inte..

För att kunna fotografera en viss art så krävs det kunskap.

När man ska vara på plats vilken tid på dygnet, var skall man rent geografiskt samt om det är en skygg art skall vara väl gömd.  Till sist att om möjligt ha vinden i ryggen, fåglar startar mot vinden. Om målsättningen är att bli en bättre fotograf, då krävs det mycket träning och kunskap. Dels om sin utrustning samt om det man ska plåta, det kan man upprepa hur många gånger som helst.

Se fler bilder på rovfåglar här

Fotografera örnar

Fotografering av djur och natur kräver Tålamod, kunskap, planering, skicklighet samt tur.

Bli en bättre fotograf. Havsörn
Havsörn © Photo Roger Vikstrom

Vill  du ha en större chans att få fotografera havsörnar, hyr in dig i ett gömsle. Ett gömsle som jag känner till och som man kan hyra ligger i Gysinge. Jag har själv varit där ett antal gånger med varierat resultat. Se örnar

Studera och fotografera örnar från bekvämt gömsle i vacker och ostörd vildmark invid Färnebofjärdens Nationalpark nära Gysinge! Deras gömsle har plats för upp till fyra fotografer, har bekväma stolar, är väl uppvärmt och har toalett samt två britsar. Upp till 15 havsörnar har samtidigt setts på eller kring åteln, därtill också bl.a enstaka kungsörnar och duvhökar. Örnömsle i Gysinge . Med chans med både örn och räv på bilderna så finns dessa eminenta gömslen hos Conny Lundström i norr

Man får inte vara morgontrött,  man ska vara på plats i gömslet 1 tim innan solens uppgång, samt vara kvar tills det blivit mörkt. Det är en mäktig känsla att få se havsörnen, det är den största rovfågeln i Nordeuropa.

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.