VÅREN ÄR PÅ VÄG.

Grågäss och Kanadagås slåss om boplats.Fotografera fåglar

1 säkert vårtecken.

Våren är på väg när flyttfåglarna som övervintrat på olika platser i världen återkommer. Vissa arter som kanadagåsen samt tranor kommer i tusental.

Till skillnad från sina släktingar i Nordamerika har den nordeuropeiska populationen av kanadagåsen inte utvecklat någon specifik flyttrutt utan drar sig söderut på vad som verkar ett mer slumpartat vis. Många övervintrar i trakterna kring Danmark,Nederländerna, Polen. Vissa drar sig ner till Spanien och Italien och man har haft övervintrande kanadagås på Azorerna. På nordliga platser, där vattnet på konstgjord väg hålls öppet vintertid, är det vanligt att kanadagåsen övervintrar. Kanadagåsen är inplanterad i Sverige. källa wikipedia.

Tranor och sångsvanar

Våren är på väg, tranor
Crane (Grus grus) © Photo Roger Vikstrom

Våren är på väg när tranorna som anländer till hornborgarsjön. till en början kommer bara några enstaka tranor sen kommer fler och fler tranor. Vid hornborgarsjön så börjar de räkna antal tranor när det har kommit ett par hundra individer. Ett annat vårtecken är sångsvanarna vid den kända fågelsjön Tysslingen vid Kilsbergens fot strax utanför Örebro.

Se fler tranor

Andra fågellokaler

Hjälstavikens naturreservat är en vassrik slättsjö som är lätt åtkomlig även för rörelsehindrade. För att vara en lokal som många fågelskådare besöker, så tycker jag att det fungerar utmärkt att fotografera där det finns ett gömsle nära vattnet så att man kommer nära sjöfåglarna. Önskedrömmen skulle givetvis ha varit att ha möjligheten att komma närmre vattenytan.

Tärna
Bilden på tärnan och måsarna är tagen från gömslet vid hjälstaviken © Foto Roger Vikström

Angarnssjöängens naturreservat ligger i Vallentuna kommun och är en väldigt populär fågellokal som lockar många fotografer och fågelskådare. Nu i April-Maj är bästa tiden då återvänder många fåglar från sina vinterlokaler på sydligare breddgrader. Lärkfalken är en av dessa som synts till den senaste tiden. Den jagar och äter större insekter i flykten.

Lärkfalk
Lärkfalk jagar större insekter © Photo: Roger Vikstrom

Fler inlägg :

Last Updated on 2021-09-15 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.