Ekorrn satt i granen.

Ekorrn satt i granen

Ekorren en vanlig besökare vid matningen.

Genom åren då jag matat vinterfåglarna så är ekorren en vanlig besökare. Ofta är de flera individer då de inte som andra djur och hävdar revir på så sätt kan man se flertalet ekorrar i samma gran. Kanske var det där Alice Tegner fick  idén till Ekorrn satt i granen

En grankotte kan den skala på ca 7 minuter. Den äter mer än gärna solrosfrön men helst vill de åt hasselnötterna. Som de också sparar till vintern.

Barnsången av Alice Tegnér

Visste du att det var över hundra år sedan Alice Tegnér skrev visan Ekorrn satt i granen skulle skala kottar. Så börjar nämligen den populära barnvisan, hon var en av de främsta skaparna av barnvisor.

Den svenska ekorren har det vetenskapliga namnet Sciurus vulgaris. Sciurus är släktnamnet och betyder ”han som skuggar sig med svansen”. Artnamnet vulgaris betyder vanlig.

Ekorrn satt i granen, skulle skala kottar, fick han höra barnen, då fick han så bråttom.

Alice Tegnér (1892)

För övrigt behöver ”ekorrn” inte nödvändigtvis vara en mindre korrekt hopdragning av ”ekorren” (även om det uppenbarligen är en hopdragning här); tidigare hette den ickorn, ikorn m.fl. varianter (vilket än idag är fallet i exempelvis norskan).

Om sommaren är ickornen röd, men om hösten emot vintren blir han grå, då skinnen försäljas och kallas gråvärk. 

Linné (1748)
Ekorre
Ekorre © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Fakta

Ekorren finns från Irland i väster genom hela Europa, och förekommer genom hela Asien ända till den japanska ön Hokkaido i öster, med undantag för delar av Italien och södra Spanien

Föda

Hasselnötter, frön från grankottar och frön från tallkottar i nu nämnd ordning är den föda ekorrarna föredrar. Ekorren äter också knopparna på barrträdens årsskott. Under hösten och fram till vårvintern kan man i granskogar finna flera hundratals granskott ligga på marken under träden. Dessa har blivit avbitna av ekorren som ätit upp de gröna knoppanlagen. Till sist ekorren föredrar de knoppar som skall utvecklas till pollen framför de som ska bli grenar. Halten av råprotein och kalcium och andra näringsämnen påverkar födovalet

Benen

Ekorrbenen är långa med förlängda baktassar. De har spetsiga böjda klor med fem tår både på fram- och baktassarna. Detta ger bra fäste när djuret klättrar. Den fjärde tån på baktassen är förlängd, och hela foten kan vridas i sin axel 180 grader, när ekorren klättrar nedför trädstammarna. Tummen är starkt förminskad och används enbart som stöd till att hålla födan när den äter.

Till sist, förr så betraktades ekorren som ett skadedjur och att det var skottpengar på den…. läs mer om ekorren här


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

2 svar till ”Ekorrn satt i granen”

  1. Profilbild för Sture
    Sture

    Cool bild, hur nära var du? Gissat att det är med ett teleobjektiv?

    1. Profilbild för Roger Vikström

      Tack.Jag var nära och du har helt rätt använde ett 600/4 så ekorren är beskuren i kameran.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: