Ekorrn satt i granen skulle…

Ekorrn satt i granen.
© Photo Roger Vikstrom
Ekorrn satt i granen., ekorre
© Photo Roger Vikstrom

Barnsången av Alice Tegnér

Visste du att det var över hundra år sedan Alice Tegnér skrev visan Ekorrn satt i granen skulle skala kottar. Så börjar nämligen den populära barnvisan, hon var en av de främsta skaparna av barnvisor.

Den svenska ekorren har det vetenskapliga namnet Sciurus vulgaris. Sciurus är släktnamnet och betyder ”han som skuggar sig med svansen”. Artnamnet vulgaris betyder vanlig.

Ekorrn satt i granen,
skulle skala kottar,
fick han höra barnen,
då fick han så bråttom.

Alice Tegnér (1892)

För övrigt behöver ”ekorrn” inte nödvändigtvis vara en mindre korrekt hopdragning av ”ekorren” (även om det uppenbarligen är en hopdragning här); tidigare hette den ickorn, ikorn m.fl. varianter (vilket än idag är fallet i exempelvis norskan).

Om sommaren är ickornen röd, men om hösten emot vintren blir han grå, då skinnen försäljas och kallas gråvärk. 

Linné (1748)
Ekorre
Ekorre Foto: Roger Vikstrom

Fakta

Ekorren finns från Irland i väster genom hela Europa, och förekommer genom hela Asien ända till den japanska ön Hokkaido i öster, med undantag för delar av Italien och södra Spanien.

Föda

Hasselnötter, frön från grankottar och frön från tallkottar i nu nämnd ordning är den föda ekorrarna föredrar. Ekorren äter också knopparna på barrträdens årsskott. Under hösten och fram till vårvintern kan man i granskogar finna flera hundratals granskott ligga på marken under träden. Dessa har blivit avbitna av ekorren som ätit upp de gröna knoppanlagen. Till sist ekorren föredrar de knoppar som skall utvecklas till pollen framför de som ska bli grenar. Halten av råprotein och kalcium och andra näringsämnen påverkar födovalet

Benen

Ekorrbenen är långa med förlängda baktassar. De har spetsiga böjda klor med fem tår både på fram- och baktassarna. Detta ger bra fäste när djuret klättrar. Den fjärde tån på baktassen är förlängd, och hela foten kan vridas i sin axel 180 grader, när ekorren klättrar nedför trädstammarna. Tummen är starkt förminskad och används enbart som stöd till att hålla födan när den äter.

Till sist, förr så betraktades ekorren som ett skadedjur och att det var skottpengar på den…. läs mer om det här

Last Updated on 2021-12-20 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.