Sångsvanarna vid Tysslinge

Sångsvanarna vid Tysslinge
20210323 Örebro Tysslinge Sångsvan© Foto:Roger Vikström

Sångsvanar vid Tysslinge då är våren kommen

I början av mars – april så sträcker sångsvanarna genom landet, trots att många sjöar och fjärdar forfarande är isbelagda. Våren är kommen när sångsvanarna anländer till Tysslinge som ligger vid Kilsbergens fot i Närke. Under en kort period 4-6 veckor på våren så passerar det ca 8000 svanar. Det är ett imponerande skådespel att se så många svanar samlade på samma plats. Den dagen när jag var där så räknades antalet till 2738 svanar.

Naturfotografering.

Fotografer, turister och fågelskådare anländer i stora skaror för att få se detta magnifika skådespel. Det är inte bara sångsvanar som syns på platsen. Mängder med gäss, en o annan havsörn, tranor ses också.

För att ta del av de vackra ljuset så krävs det att man är på plats i tid, det går inte att ta sovmorgon. Under tiden jag var där så kom de flesta med kameror då detta vackra ljus försvunnit.

20210323 Örebro Tysslinge Sångsvan© Foto:Roger Vikström

Fakta

Sångsvanen är en imponerande fågel. Vet du att den är Finlands nationalfågel och även landskapsfågel i Norrbotten. Med ett Vingspann på 205-235 cm så är den något mindre än knölsvanen. Sångsvanens näbb är gul medans knölsvanen har en orange näbb med en svart knöl vid näbbroten. Sångsvanen lever med sin partner livet ut och de återvänder till sitt gamla revir.

Var utrotningshotad

Under 1800 talet i norrland, var det populärt med svanjakt. Man jagade svanen med hjälp av rävsaxar vid isvakar. Av skinnet gjorde man mössor, köttet åt man upp. Man tillverkade även korv av svanen i en fabrik i Vadstena.

Sångsvanarna är här, sjöfågel
Sångsvanar © Foto: Roger Vikström

Allt fler bönder vill ha skyddsjakt.

Allt fler bönder upplever att Sångsvanarnas ankomst inte är av godo. De landar på deras åkrar och äter upp höstsådden.

Trana, gås och sångsvan

Om dina grödor skadas av fåglar bör du snarast sätta ut någon form av skrämselutrustning. Gäller det jaktbara gäss bör du bedriva skyddsjakt.

Länstyrelsen

Svansjön Tysslingen

Last Updated on 2021-09-16 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

2 kommentarer

  1. Fina bilder, hittade precis in på din blogg. Jag hade tänkt att besöka denna plats i år men det får bli nästa år eftersom tiden är som den är.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.