Knölsvanar i vattnet

Knölsvan
Knölsvan © Foto: Roger Vikstrom

Knölsvanar.

Knölsvanen är en vacker andfågel. Med sin snittvikt på 12 kilo hör den till de tyngsta fåglarna som kan flyga.
I Botkyrka utefter Ga: Södertäljevägen ligger sjön Aspen, där finns för närvarande uppemot 40 Knölsvanar i vattnet. De ligger som vita bomullstussar och guppar i vattnet. Som naturfotograf är det givetvis lockande att försöka få till en eller ett par bilder på dessa vackra fåglar. Gärna då bilder som är något mer än en svan på vattnet.

Knölsvanar
Knölsvanar © Foto: Roger Vikstrom

Låg vinkel.

Med kameran monterad på ett lågt stativ kommer man så nära vattennivån som möjligt.  Fåglarna upplever dig då som ett litet hot. Ligger man stilla tillräckligt länge så kommer fåglarna simmandes förbi och man får förhoppningsvis de bilder man vill ha. Om inte så får man återkomma en annan dag.
Förhoppningsvis så upplever man ett lugn o stillhet medans man väntar, en härlig naturupplevelse. Tro inte för ett ögonblick att en naturfotograf lyckas så fort hen beger sig ut i naturen. Trägen vinner desto fler timmar man spenderar i skog o mark, desto mer ökar sannolikheten att lyckas. Och kommer man inte hem med bilder så är man en upplevelse rikare.

Fakta knölsvanar

Knölsvanarna är runt 140 cm långa och har ett vingspann på drygt 2 meter. De har en stor kropp och en lång böjlig hals, litet huvud, svartgrå ben, simhud mellan tårna som också är kloförsedda.

Fot på en Knölsvan
Fot på en Knölsvan ©Foto: Roger Vikstrom

Adulta hanar väger i snitt 12 kilo vilket gör att de hör till de tyngsta fåglarna som kan flyga. De adulta fåglarna har en vit fjäderdräkt, och näbben är orange och svart. Mot ögat, som har en svart orbitalring, bildar näbbroten en svart triangel med spetsen mot ögat. Den har också en svart knöl på ovansidan av näbbroten. Könen är lika men hanens näbbknöl är större. Källa Wikipedia

Last Updated on 2021-09-15 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.