jagande lappuggla

Lappugglan jagar i gryningen

Redan vid 0530 ser vi den första Lappugglan den jagar i gryningen. Det är en kall morgon -3,5 celsius dimman sveper in över de öppna fälten.

Lappuggla i gryningen
Lappuggla © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Tidig gryning.

Ljudlös som ett spöke, det sitter redan en uggla i granen, ingen har varken sett eller hört dess ankomst. Känslan man får är enbart vördnad över denna magnifika uggla. Lappugglor kan flyga nästan ljudlöst, och kan på så sätt överraska sina byten. De har oerhört bra syn och hörsel.  Lappugglan jagar huvudsakligen smådjur som lämlar, sorkar och möss,om de flesta ugglor är de mest aktiva i gryningen, skymningen och på natten

Lappuggla
Lappuggla © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Lappugglor jagar tidig morgon

Plötsligt är där två stycken lappugglor på samma fält endast delat av en smal grusväg. Dom flyger från den ena stolpen till den andra. Stilla, tyst endast vridande på huvudet som bara ugglor kan. Inget hoande inga ljud, plötsligt så flyger den i väg dyker ner i det låga gräset. Den sitter stilla en stund, flyger sedan till en annan stolpe. Jakten den här morgonen är inte lyckad ugglan lyckas inte fånga någon sork.

Bättre jaktlycka.

Senare på eftermiddagen, kommer de första fågelskådarna och fotograferna. Det är en blandad skara med Norrmän, Tyskar Fransmän mm. Intresset för lappugglan i Västmanland är enormt stort…. dessvärre får man säga….

Fågelskådare
Fågelskådare © Foto: Roger Vikström/ Rvbild
Fakta

Lappugglan är Sveriges största uggla. Den når en längd på 60-70 cm och har ett vingspann på 135-160 cm. Honan är större än hannen. Arten återfinns i de vidsträckta barrskogarna på den norra halvklotet, i områden som sträcker sig från norra Europa/Asien till Nordamerika. Dess fjäderdräkt fungerar effektivt som skydd mot kyla och är optimerad för det arktiska klimatet. Även benen och fötterna på lappugglan är fjäderbeklädda. Lappugglan varierar kraftigt i antal år från år beroende på hur stor tillgången till föda är. I Sverige, främst i Norr- och Västerbotten, kan antalet lappugglor variera från 400 upp till 3 500 lappugglor. Källa. Lappugglor som jagar, kan ses tidig morgon samt ljusa kvällar, nätter i andra delar av Sverige i Stockholmstrakten dyker den upp relativt ofta.

Jagande Lappuggla
Lappuggla © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Se fler bilder av ugglor här

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

2 svar till ”Lappugglan jagar i gryningen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.