Uggla på tysta vingar lappuggle unge

Om ugglor Strigiformes

Det finns nästan 200 olika ugglor inom 21 släkten i världen. I vårt avlånga land så finns det 11 olika ugglor. I en gammal fågelbok jag har, så hittar man dem under, ordning ugglor. Av dessa har jag endast fotograferat en bråkdel.

Favoriten är helt klart lappugglan, men den jag helst av allt skulle vilja fotografera är fjällugglan. Den är i mitt tycke helt klart den vackraste av dem alla. Förmodligen skulle den också bli min favorit, om jag skulle få tillfälle att se den i sin rätta miljö. Den är verkligen magisk med sin vita fjäderdräkt och gula ögon.

Ordning ugglor, Lappuggla
Värmland. Lappuggla i de sista solstrålarna © Foto: Roger vikström

Strix Nebulosa, Lappuggla

Ordning ugglor.

Det är en av det största ugglorna med ett vingspann på uppemot 160 cm. Om man ser ugglan i verkligheten så förstår man hur stor den är. Trots storleken är den väldigt lätt att missa, den askgråa färgen gör att trots sin ljushet smälter väl in i omgivningen.

Första gången jag stötte på lappugglans ungar, så satt mamma uggla 2 meter ovanför mitt huvud och tittade nyfiket på mig. Med skräckblandad förtjusning satt jag kvar och fotograferade.

Österhaninge Lappuggla © Foto: Roger Vikström

Ungarna ser ut som små troll i skogen. Stöter man på uggleungar så måste man vara väldigt försiktig och inte störa dem. Ugglor kan vara aggressiva och anfalla om man inte är försiktig. De finns folk som förlorat ett öga, när de kommit i närkontakt med ugglor.

Hornuggla

Hornuggla, flygfärdig unge Foto: Roger Vikström

Det var så sent som i somras jag hade förmånen att träffa på hornugglan och dess ungar. Jag följde med en kollega Fredrik Norling, duktig på flygande fågel. Vi hann inte mer än in i skogsdungen förrän vi fann tre av hornugglans tre ungar. Som små troll satt de där.

Med dess brandgula ögon är den magisk, som ett litet skogstroll sitter den unga hornugglan på en gren i skogsdungen. Strax ovanför sitter två av hennes syskon. Man förstår att förr i tiden, då människor var skrockfulla och inte lika upplysta, trodde på olika sorters väsen.

Hökuggla

Är man normal? När man ser på Fb och Instagram att det finns en hökuggla någonstans, så sätter sig i bilen på vinst eller förlust. Första gången så åkte jag till trakterna runt Knutby i Uppland, där jag sett bilder på en hökuggla, jag fick en vägbeskrivning från en lokal fotograf, som även mötte upp på plats. Den är bilden är tagen på annan plats även den i Uppland.

Hökuggla vid Össeby kyrkoruin © Foto Roger Vikström

Sparvuggla

Sparvuggla
Sparvuggla spanar efter byte © Foto: ROGER VIKSTRÖM

Den minsta av dem alla. Inte större än en domherre är sparvugglan.

Dagen före julafton för några år sedan åkte jag ut till Tyresö slott. Målet eller syftet var att jag skulle leta efter Kungsfiskaren, som setts där ett par dagar i sträck. Med andra ord, jag åker dit på vinst och förlust, som så många gånger innan.

Redan när jag svänger upp mot parkeringen, så ser jag att det är ovanligt många fotografer på plats. Jag skyndar mig dit ochfrågar vad de fotograferar? De pekar och först ser jag ingenting, men sen så ser jag en liten krabat sittandes på ett avbrutet träd. Liten oansenlig, men otroligt vacker, sparvugglan.

Varje bild som man tagit, har sin egna speciella historia. Ibland är det en kort historia som med sparvugglan. Man har tur och kommer i rätt tid, andra tillfällen kan bestå av en lång planering och framför allt planering.

Kattuggla

 nattrovfågel, ugglor i holk

Sist men inte minst kattugglan. Redan första året på min bästa vän Tommy Pedersens sommarställe så satte vi upp en uggleholk. Tre ungar vart det de året.

Att sitta i skogen och att ha lyckan att stöta på en uggla, det är magi.

Prenumerera på min blogg:

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

2 svar till ”Om ugglor Strigiformes”

  1. Underbara ugglebilder Roger. Gläds åt att berguven återigen kan höras i mina trakter.

    1. Tack Hans. Jag har också haft förmånen att få höra berguven tyvärr har jag aldrig sett den

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.