Kategorier
Blogg Photos

När solen aldrig stiger över horisonten

Höst blir till vinter

Det är mörkt när man vaknar, och det är lika mörkt när man lägger sig.  Tiden däremellan är bara en transportsträcka, till ljusets återkomst. Endast olika nyanser av grått återstår, när solen aldrig stiger över horisonten.

Nyanser av grått

Jämfört med bara för ett par veckor sedan, då exploderade vår natur i vackra färger. Träden var klädda i varma toner av gult och orangeröda nyanser. Avslutningsvis, bara över en natt så ligger alla löv som ett gult täcke på marken.Det är som om denna explosion av färger gjort oss färgblinda, nu återstår det bara olika nyanser av brunt.

När solen aldrig stiger över horisonten
Höstlöv © Foto: Roger Vikström

Hösten är den andra våren när varje löv är en blomma.

Albert Camus

Höstmörker.

Nu är det mellantid, jag väntar på vintern kall o skön och med den vackra gnistrande snön, kylan som biter i kinderna. När det knarrar under under skorna och det ångar när man andas. Sådan vinter som man minns från barndomsåren med varm choklad, skidor samt mycket snö.

Vintern, den grymmaste av gäster, sitter hemma hos mig. Mina fingrar är blåa av hans vänliga handslag.

Friedrich Nietzsche

Bortglömd vinter

Tyvärr så tycks vintern ha glömt bort oss. Avsaknaden av snö i södra och mellersta delarna av Sverige, ersätts av olika toner av grått och regn. Avsaknaden av snön som reflekterar ljuset är stor.

Naturfoto

Hur gjorde dom förr med naturfotografering, när solen aldrig stiger över horisonten. Jag har ett par gamla fågelböcker ” Våra fåglar i Norden”. Fyra band om nordiska fåglar. Det är en stor skillnad mot dagens fågelböcker, som är mjuka för att ta med sig i ryggsäcken. Dessa gamla böcker är inte bärbara knappt släpbara, bilderna på fåglarna är inte tecknade utan det är riktiga bilder. De flesta bilderna är dock på uppstoppade fåglar från naturhistoriska museet. Avsaknaden av ljus gjorde sitt till, samt inte lika tekniskt avancerade kameror.

ISO och andra teknikaliteter

Dagens teknik gör det möjligt att fotografera djur även dåligt ljus. Med dagens moderna kameror och ljusstarka objektiv, så behövs det inte lika mycket ljus som det krävdes förr. Även om det bär mig emot, så fungerar det att skruva upp Iso, helt utan problem till 6400 och det är långt bättre än någon färgfilm jag provat.

Ekorre fotograferad på 6400 ISO © Foto Roger Vikström

Läs mer om ISO

mer om naturfotografering

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.