En dag i gömslet.Ekorre

En dag i gömslet.

Enligt väderprognosen ska det bli växlande molnighet under dagen. Dimman ligger tät sikten är dålig och man ser knappt husen lite längre fram. Men jag är hoppfull, för enligt väderprognosen ska det klarna upp fram på dagen. Det kommer bli en bra dag i gömslet. Allt är väl förberett foderautomaterna till fåglarna är påfyllda, mitt barnbarn Ella hjälpte mig med det redan igår.

Det obligatoriska kaffet är bryggt, smörgåsen är nerpackad och allt är klart för en härlig dag i skogen. Så för mig är det bara att gå den korta promenaden till skogen. Känslan är att det kommer bli en bra dag i gömslet

Konsten att vänta i ett gömsle.

Egentligen har jag ingen plan för dagen, det får bli som det blir. Förutsättningslöst och utan några större förhoppningar. Jag sitter väl gömd i mitt gömsle vid fågelmatningen, det spelar ingen större roll för småfåglarna som talltitan eller talgoxen. För dem behöver jag inte gömma mig, de känner igen mig och kan äta ur ena foderautomaten samtidigt som jag fyller på den andra automaten.

Ekorrarna.

En dag i gömslet. Ekorre på språng
Ekorre på språng efter mat © Foto Roger Vikström /Rvbild

Jag började dagen med förhoppning att ljuset skulle bli bättre, men ack vad jag bedrog mig dimman vill inte lätta, det är fortfarande dåligt ljus. De senaste dagarna har jag observerat två ekorrar den ena har jag sett mer än den andra. Vi kan kalla dem slösa & spara det beskriver deras personligheter väldigt bra.

Slösa.

Ekorre i träd
Ekorre äter hängandes i bakbenen © Foto Roger Vikström /Rvbild

Slösa är ganska lätt att känna igen, det verkar som den här ekorren tar dagen som den kommer. Idag så hängde Slösa upp och ner i bakbenen fullt upptagen med att sätta i sig solrosfröna. Det ser verkligen coolt ut då Slösa gungar fram och tillbaka, endast bakbenen håller tag i trädet händerna håller i maten. Slösa äter allt på plats och sparar inget

Spara.

Precis som med Slösa så är spara lätt att känna igen, den här ekorren är dessutom en aning ljusare än Slösa. Men det som utmärker Spara är att ekorren knappt har tid att njuta av det som serveras. Faktum är att det är det det som gör det möjligt för mig att få lite andra bilder.

Efter en stund men en stillasittande ekorre så blir det ganska tråkigt, man vill ha något mer. Inledningsvis så börjar jag med det enkla bilderna, säkrar arten så att säga. Slutligen efter att jag har studerat hur Spara rör sig, efter det att hen samlat munnen full med frön, vilka vägar tar hen för att gömma fröna på ett säkert ställe.

Ekorrar har ett dåligt minne så tyvärr för Spara så kommer hen nog inte få lön för allt slit med att gömma maten

Med naturen i focus
Ekorre på språng © Foto Roger Vikström / Rvbild

Efter en dag i gömslet.

Då kan man lista ut vilken väg Spara tar tillbaka till matningen för att hämta mer mat att spara. Till sist är det bara man själv som sätter gränserna. Den här gången är det bara ljuset som kan sätta käppar i hjulet, det är inte det bästa men jag är ändå rätt nöjd med dagen

Vår svenska ekorre har det vetenskapliga namnet Sciurus vulgarisSciurus är släktnamnet och betyder “han som skuggar sig med svansen”. Artnamnet vulgaris betyder vanlig.

Relaterade inlägg:

Fakta om ekorrar finner du på Naturhistoriska Museet

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

2 svar till ”En dag i gömslet.”

  1. Slösa låter mer klimatanpassad, finns nog tillräckligt att äta med milda vintrar.

    1. JA så är det men allt spara planterar kommer kanske upp till våren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.