Ekorre med fjärrutlösare

Fotografera djur med fjärrutlösare

För att få till en annan vinkel när man fotograferar fåglar, ekorrar eller andra djur. Använd ett vidvinkligt objektiv och fjärrutlösare. Det blir något helt annat att fotografera djur med fjärrutlösare än med teleobjektiv. Man kommer nära på ett helt annat sätt och bilden blir inte lika ihoptryckt

Fotografera djur med fjärrutlösare, Ekorre
Ekorre Foto: ROGER VIKSTRÖM
Bild på Fjärrutlösare

Vad man behöver för att fotografera djur med fjärrutlösare

En lämplig fästanordning till kameran, samt en fjärrkontroll samt mottagare till kameran. Jag använde ett litet bordsstativ samt gaffatejp, sen givetvis nötter till fåglar eller ekorrar. Länk till Nikon Trådlös fjärrkontroll – sändare WR-T10

Svårigheterna med att fota mer fjärr.

Det finns flera svårigheter men som går att lösa. Själva monteringen av kameran se till att den är ordentligt fastsatt. För det andra se till att den är ny laddad. Inställningarna på kameran blir för min del alltid manuella, ställ in skärpan på en lämplig förvald punkt, manuell tid o bländare 1/250 del F9 iso 3200 användes vid fotograferings tillfället. Den största svårigheten tycker jag är att man inte kan se i sökaren hur bilden blir, det blir lite av en chanstagning. Övning ger färdighet.

Fotografera djur med fjärrutlösare, Skata
Skata, Pica Pica Foto: ROGER VIKSTRÖM

Det är alltid svårt i början

Nu när allting är på plats kameran riggad skärpan inställd nötterna är lagda på lämpligt avstånd från kameran. Med ett vidvinkligt objektiv så blir det nära kameran, djuren är av naturen misstänksamma mot främmande föremål som de inte är vana vid. Tålamod är något som behövs. Skatan på bilden ovan var den som först vågade sig fram, den tog hela näbben full innan den vart skrämd av kamerans ljud och flög därifrån. Efter en stund så hör jag ekorrens tjatter, den klättrar upp o ner för trädstammarna i närheten av nötterna. Att den fått syn på dessa läckerheter är uppenbart, men det tar ytterligare en bra stund innan den vågar sig fram

Med naturen i fokus, ekorre
Ekorre ©Foto Roger Vikström

Ekorre med nötter

Till sist efter en lång väntan så vågar sig ekorren fram för att kalasa på de goda nötterna. Men vid varje exponering så ryggar den tillbaka till de trygga träden. de som inte vågade sig fram idag var nötskrikorna. Nästa gång så kanske även de vågar sig fram

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.