2 Mata vinterns fåglar i skogen

mata vinterfåglarna. Rödhake
Rödhake © photo: Roger Vikstrom
Mata vinterns fåglar i skogen. Domherre
Domherre hane © photo: Roger Vikström

Att mata vinterns fåglar i skogen är inte lika populärt som att ge dem mat i sin egen trädgård. I alla fall inte för husägaren, matningen blir som ett akvarium. Där kan man betrakta fåglarna som besöker matningen, utan att frysa vid sitt eget köksbord.. Det är väldigt bekvämt. Fördelarna med att mata fåglarna i skogen är många. Du slipper råttor och möss i huset. Det är det första anticimex säger, ta bort allt ätbart på tomten om du har råttor eller möss i huset.

Att mata vinterns fåglar i skogen

Nötväcka Foto: Roger Vikström / Rvbild

Även skogens vinterfåglar behöver mat, alla kan inte bo utanför köksfönstret. Fördelen med en matning på lagom avstånd ifrån det egna huset, är att du får röra på dig. Fåglarna bryr sig inte om din motion, eller frisk luft. Det är skönt att komma ut i skog och mark, ordna en plats där du kan betrakta fåglarna på lagom avstånd. Större utbud i skogen lite mer skygga arter vågar sig fram.

Vad står på menyn

Energi är det fåglar behöver, nötter, solrosfrön hampfrö även smör margarin eller späck är bra. Havre är inte lika populärt de flesta fåglar ratar det, dock inte gulfink. Om man sitter stilla vid en matning, så ser man hur en del fåglar beter sig. Som till exempel Nötveckan den sprätter ut alla frön som inte är solrosfrön, allt annat hamnar på marken.En blandning är bäst för att tillgodose alla sorters fåglar, sprid ut det lite sätt inte allt i samma träd. Foderautomater är att föredra, då de inte sprider smitta lika lätt.

Talgoxe Foto: Roger Vikström / Rvbild

Ta bort all plast, nät

Om man sätter ut talgbollar avlägsna nätet, lägg bollarna i en automat då behövs inga nät. Det minimerar även risken att fåglar trasslar in sig i nätet eller att de hamnar i naturen.

Se fler bilder på småfåglar

Berätta för dina vänner!

Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar här hemma. Sprid budskapet vidare så hjälper vi fåglarna.

Relaterade inlägg

Last Updated on 2022-04-04 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

2 kommentarer

  1. Men är det lagligt att mata fåglar i skogen (på annans mark), det kan väl räknas som en åtel om man vill vara illvillig? Och det kan anses vara förberedelse till jaktbrott!?

    1. Vet faktiskt inte hur det ligger till med det. Men om du frågar markägaren så tror jag att de inte har något emot att du matar småfåglar. Så länge du inte gör åverkan på träden. Men om någon vet hur lagstiftning och regler ser ut så får ni gärna skriva en rad.Rovfåglar däremot är något helt annat.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.