Med naturen i fokus, hökuggla

Hökugglan är inte bara lik en hök

Hökugglan är inte bara lik en hök. Hökuggla
Hökuggla © Photo Roger Vikstrom

Hökuggla. Surnia ulula, Northern Hawk Owl

Med sitt tvärbandade bröst och sin höklika silhuett är det inte konstigt hur denna uggla fått sitt namn. Hökugglan är inte bara lik en hök, den jagar också på dagen till skillnad från de flesta andra ugglor. Ofta ses den sitta i en trädtopp, gärna vid kanten av ett hygge eller en äng, där den kan spana efter sorkar, möss och andra bytesdjur i gräset. Den är beroende av gnagare och är en stannfågel så länge tillgången på bytesdjur är god. Vissa höstar och vintrar efter ett gott gnagarår kan arten sprida sig i stort antal söderut. Uppskattningsvis finns det ca 2000-6000 par i Sverige och den anses livskraftig

Vintertid jagar hökugglan också fåglar.Den är oftast sällsynt i södra delarna av landet, men sprider sig vissa år i stora antal söderut.

Sitter högt och spanar efter byten

Hökugglan är lik en hök, den också är aktiv på dagen och vid en hastig skymt så kan man förväxla ugglan med att vara en hök. Vid ett flertal tillfällen har jag träffat på hökugglan i de vilda. Den har då vart på besök i stockholmstrakten. Man ser den oftast eller en sitta högt upp i en gran eller en torraka ute på ett hygge eller liknande. Stilla sitter den o spanar efter ett byte, då och då lämnar den utsiktsplatsen för att effektivt fånga en gnagare. Antingen flyger den tillbaka till samma plats för att äta sitt byte eller via en plats där den lagrar sin mat. Oftast är det då en hålighet i en annan trädstam som den använder som ett skafferi, där den lagrar maten vid god tillgång på föda.

Hökugglan är Jämtlands landskapsfågel.

Läs mer om hökugglor här


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: