Vit älg.

Spirit Moose. Vita älgar är ett så gott som obefintligt fenomen, på de flesta platserna i Sverige. Men i västra Värmland finns det några få. Trots att de vita älgarna är en ovanlig syn, så är de inte fridlysta.
De olika älgskötsel områdena bestämmer själva, om jakt på vit älg. Även om de är fredade på många områden, finns det inget generellt förbud mot att skjuta vita älgar.

White moose
Vit älgtjur med ett horn © Photo Roger Vikstrom.

Det är lätt att få älgfrossa, att få komma så pass nära skogens konung är väldigt fascinerande. Den vita älgen är väldigt respektingivande, och man känner sig väldigt liten när älgen går förbi dig på  5-6 meter avstånd, och den spänner ögonen i en. Vad hände egentligen? Hur kunde jag komma den vita älgen så nära? Det var verkligen inte meningen. Bara att få se den imponerande vita älgen hade varit nog. Den är verkligen imponerande, i sin vita färg “Spirit Moose” kallas den på engelska.

Naturupplevelse.

Det var så att jag stod stilla i ena änden av hygget och den vita älgen stod i den andra och betade lugnt o stilla. Älgen betade och han kom allt närmre, jag ville inte störa honom men till sist var han så nära att det blev obehagligt. Han ägnade mig knappt en blick då han sakta passerade mig och jag kunde andas ut. Det är verkligen ett minne som jag kommer bära med mig resten av livet. Verkligen en naturupplevelse som jag aldrig kunnat räkna med.

Vinsten är allt, vit älg
Jag spanar på vit älg i värmland © Foto Tommy Pedersen
 

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

Ett svar till ”Spirit Moose”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.