De vita älgarnas pälsfärg är ett exempel på leucism, det är ett samlingsnamn för olika orsaker till vit eller blekgul pälsfärg hos djur där ögonen fortfarande är mörka, till skillnad mot albinos som har röda ögon. Andra djur med leucism har även påträffats i andra delar av världen.

Leucism hur många finns det

Det är verkligen fantastiskt att få bevittna djur som har drabbats av leucism. Det ger dem en unik och förtrollande skönhet. Jag kommer ihåg när jag för första gången fick se en älg med leucism, den kallades Ferdinand. 

Den försvann helt plötsligt och ingen vet dess öde. Men det är glädjande att veta att det finns fler älgar med leucism som lever i de värmländska skogarna, trots att vi inte exakt vet hur många det är. Deras närvaro uppfyller naturen med en speciell charm och gör den ännu mer betagande.

Ett ögonblick av evigheten.

En tidig morgon i mitten av juli, när solen precis stigit över horisonten och dimman ligger tjock, upptäcker jag de vita älgarna. Den magiska synen tar andan ur mig och för en kort stund är jag övertygad om att jag befinner mig i en förtrollad värld.

Dessa vita älgar är en ovanlig syn, eftersom de är en sällsynthet bland sina bruna och gråa släktingar. Deras vita päls är en naturlig färgvariation som varierar i intensitet. Att få se dem är som att få en exklusiv inblick i naturens mysterier. Att få möjligheten att få se och fotografera dessa magiska djur i dimma är trolsk som en John Bauer målning.

Och så, sakta men säkert, försvinner de vita älgarna in i skogen igen. Dimman sveper in och sveper bort dem till det okända. Jag står där, andlöst, och känner mig privilegierad över att fått dela ett kort ögonblick med dessa magnifika varelser. Deras närvaro har satt sina spår inom mig och jag kommer att bära med mig den upplevelsen för alltid.

Det är en påminnelse om att naturen är full av överraskningar och underverk, och att vi bara behöver stanna upp, observera och förlora oss i dess skönhet för att inse att vi är en del av något större än oss själva. Så fortsätt utforska, vara nyfiken och vara närvarande i världen omkring dig. För bara då kommer du att kunna uppleva dessa magiska ögonblick som livet har att erbjuda.

Köp en print av de vita älgarna

Två vita älgar det är ren lycka, bara 1 minut tidigare eller senare så hade jag förmodligen missat dem i den tjocka dimman. Resultatet av denna tur till de värmländska skogarna finns till försäljning. Är du intresserad av att köpa en eller kanske alla fyra bilderna hör av dig till mig Fotograf Roger Vikström.  Jag printar upp till 41 cm kortsida. Vid större storlek så lämnar jag bort till lämplig leverantör.

Samtliga bilder på min sida går att beställas som utskrifter, om intresse finns kontakta mig för prisuppgift. Oseriösa bildköpare undanbedes. Se länk ovan.

Vad kostar en bild

Allt är givetvis beroende på användningsområde samt storlek på bild och upplaga, ingenting är gratis. Utrustning för framställande av bilder kostar pengar och små upplagor kostar mer än en bild som massproduceras. Vill du köpa något exklusivt en bild som inte många har då har du definitivt kommit rätt. Annars finns det massor med massframställda bilder som fina posters att inhandla lite varstans.

Källa: Wikipedia

Bilderna har fotograferats i svagt ljus vissa på 12800 iso bruset i bilderna har reducerats med Topas Photo AI

Nya Topaz Photo AI 2,0 Köp här

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

2 svar till ”De vita älgarna”

  1. ”….stanna upp, observera och förlora oss i dess skönhet för att inse att vi är en del av något större än oss själva.” Så sant Roger!

    1. Tack Hans uppskattar verkligen dina kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.