Skärpa eller inte skärpa det är frågan

Ut i naturen. SKÄRPA ELLER INTE SKÄRPA DET ÄR FRÅGAN
© Photo: Roger Vikstrom

Skarp eller oskarp

Det finns olika sorters oskärpa dels den som fotografen åstadkommer med kameran, dålig fokusering, rörelse oskärpa eller skakoskärpa. Den kan bero på många saker men främst är det handhavande fel. Många är de som håller kameran fel och det skär i mitt hjärta när jag till och med ser bilder från fotoutbildningar där de rent felaktigt visar på bild hur en person håller i en kamera. Återkommer om det. Sen har vi rörelseoskärpa den kan vara medveten genom att fotografen väljer en längre slutartid så att vissa partier har rörelse i bilden till exempel en fågels vingar. Vidare finns det ju den ofrivilliga rörelsoskärpan för att man valt en alltför lång slutartid till förhållande vad man fotograferar. Skärpa eller inte skärpa det är frågan vi ställer oss idag.

Hur håller man en kamera för att få skärpa det är frågan

SKÄRPA ELLER INTE SKÄRPA DET ÄR FRÅGAN

FEL

Många håller kameran fel, framför allt med den vänstra handen. Överhands fattning gör att man inte får något som helst stöd för kameran, med den vänstra handen ovanför objektivet kan man inte stödja armen mot kroppen.

SKÄRPA ELLER INTE SKÄRPA DET ÄR FRÅGAN

Rätt

Underhandsfattning man håller vänster hand under objektivet med handflatan uppåt och låter kameran vila i handen. På så sätt kan man med lätthet låta armen komma nära kroppen och får ett bra stöd. Har du någonsin sett en skidskytt hålla ett gevär med handen ovanför geväret, trodde väl inte det.

En skarp bild behöver skärpa

Ett bra original kan man skärpa mer. Det låter kanske motsägelsefullt, men varför skärper vi en bild, det är frågan. Redan när vi framkallar bilden i raw konverteraren så ska man lägga på en grundskärpning i bilden för att få ett så bra slutresultat som möjligt.

Skärpa för olika saker

Man behöver skärpa bilden för olika saker, när man kompenserar för AA filtret i kameran, när man vill framhäva saker i bilden eller kompensera för att man gjort en förminskning eller beskärning av bilden. Sen beroende av vilket media man skall använda bilden, Slutskärpning.

Camera raw

Mina inställningar jag använder i camera raw. Grundlägganade inställningar, Färgrymd Adobe RGB 1998-16bitars. Det gäller att även kameran är inställd på Adobe RGB och inte Srgb som är standard från fabrik. Öppna bilden i RAW hanteraren jag använder Photoshop. Gå in under Detalj-> Mängd 50%- Radie. Beroende på hur detaljrik bilden är, jag fotograferar fåglar med fjädrar så där använder jag en mängd på mellan 0,6-0,8.->Skärpa upp mot hela 94.-> Maskning brukar hamna omkring 74. Tips håll ner alt knappen så ser du hur det påverkar bilden. Och ha bilden i 200 % så ser du bättre.

Steglits
Steglits i vinterskrud Foto: ROGER VIKSTRÖM

Lärorik bok om digital bildbehandling: Digital bild 4.0

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.