Kriminella nätverket 187

Mina år som pressfotograf

Under mina år som pressfotograf har jag fått vara med om mycket. Allt från djup tragik, till roliga och pinsamma situationer. Det som är vardag för en fotograf har många inte ens fått uppleva, det är både på gott och ont.

Det som är vardag för en fotograf har många inte ens fått uppleva.

Roger Vikström
MINA ÅR SOM PRESSFOTOGRAF. Pink
Pink © Photo Roger Vikstrom

Tillbakablickar

Tjusningen med att jobba som pressfotograf. Historien börjar med en Kodak instamatic min första kamera. Jag hann utbilda mig och arbeta som bilmekaniker, lastbilsmekaniker, truckmekaniker innan jag slutligen omskolade mig till fotograf vilket jag länge drömt om..

Det jag kommer ihåg? 1990 och framåt.

Mina år som pressfotograf

Mitt första riktigt stora jobb, Riksmötets öppnande gjorde jag för Svenskt pressfoto. Det blev min första etta i SVD, det var stort. En hel del pinsamma situationer har det blivit… När jag skulle ta en bild på Trion ” I Hetaste laget”, med Björn Skifs Regina Lund samt Johan Ulvesson. Det var ett ganska stort pressuppbåd.

Björn Skifs höll i en saxofon och jag ville ha en lite annorlunda bild än de andra fotograferna och bad Björn Skifs att blåsa i ??? det vart helt blankt vad hette instrumentet? Ur min mun kommer trombon o alla började gapskratta. Det är i sådana ögonblick man bara vill knäppa med fingrarna och försvinna.Trombon eller saxofon skitsamma bilden vart tagen.

Celebert besök

Vid ett annat tillfälle så var Nelson Mandela och Frederik Willem de Klerk på besök i Sverige. Bromma flygplats höst, vinter och blötsnö i massor, där stod jag med många av mina kollegor på en flygplans trappa.Vi frös och blev genomblöta. Till slut kommer planet efter lång väntan. Nelson Mandela kliver ut och denröda mattan är utrullad…Ur tomma intet kommer en fotograf springandes ut på röda mattan i vägen för oss andra. Suck. Ingen bra bild!!

Samma kväll på UD, iklädd i kostym och slips. Ensam fotograf på plats för att ta bilder på Nelson Mandela och Frederik Willem de Klerk. En ny chans att föreviga dessa prominenta herrar. Tiden är knapp och som fotograf får man inte lång tid på sig…. Poff en rökslinga stiger sakta upp från min blixt… en dags väntan i snögloppet blev för mycket, blixten brann upp.. Nelson Mandela och de Klerk tittar förvånat på mig och undrar vad det är som händer. Jag ursäktar mig, och blir enormt stressad. Snabbt tar jag fram min andra kamera och hoppas att den klarat fukten bättre……jag kan andas ut den fungerar…Pust…

Fakta

MinaFrederik Willem de Klerk, född 18 mars 1936 i Johannesburg, Gauteng (dåvarande Transvaal), var Sydafrikas president från 1989 till 1994 och därefter vicepresident 1994 till 1996. 1993 delade han Nobels fredspris med Nelson Mandela för sin roll i apartheidsystemets avskaffande.

Många av dessa bilder finns på negativ lagrade på nuvarande TT eller Pressens Bild, Svenskt Pressfoto som det hette då.

Mina år som pressfotograf, kistor i Phuket hamn
THAILAND 20041228 JORDBÄVNINGEN I THAILAND MED MÅNGA DÖDA OCH SKADADE AV DEN FLODVÅG SOM SKÖLJDE IN ÖVER THAILANDS STRÄNDER EN STOR KATASTROF. Lager med 400 kistor i Phuket hamn FOTO: ROGER VIKSTRÖM

När katastrofen är ett faktum

Mina år som pressfotograf, Khao Lak
Khao Lak FOTO: Roger Vikström/ Rvbild

Annan dag jul, ett missat samtal från Expressen. Jag ringer upp och ombeds komma upp på redaktionen så fort som möjligt.Ett par timmar senare är jag på väg, först till Malmö och sen vidare till Thailand. När vi sitter på planet har vi inte en aning om vad som väntar oss när vi väl kommer på plats. Ingen visste,

Phuket

Thailand 2004, tsunamin. Jag och Tommy Schönstedt är ett av Expressens flera team på plats, vi är i Phukets hamn i väntan på att dödsoffer från en av öarna Phi phi skall anlända till hamnen. Precis intill finns en byggnad med 100 tals kistor det är helt overkligt. Båtar är på ingång vita paket ligger travade i en stor hög på fördäck, det är hemskt… en veckas jobb typ 22 timmar om dygnet vatten i massor. Tufft. Kommer hem på nyårsafton… Väl hemma, är inget vidare sällskap för min familj, somnar i min frus knä.. Den 6e jan 2005 är jag åter på plats, det är betydligt lugnare nu men lika hemskt. Det jag upplevde i Thailand skulle jag kunna berätta om hur mycket som helst. Gjorde vi nån nytta, Journalister och pressfotografer ”Bildjournalister”definitivt!!!

Sport

Zlatan em kval 2007
Stockholm 20070908 Em kval fotboll Sverige- Danmark 0-0 på Råsunda Bilden:Zlatan Ibrahimovics cykelspark de danska fotbollspelarna Martin Laursen, Daniel Agger samt Thomas Helveg ser förskräckt på. © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Sport är något som jag genom åren alltid gillat.Ishockey och simning är de sporter som jag gillat mest.

30 år som pressfotograf

Januari 1990 startade jag mitt företag RVBILD. Det har tagit mig till många olika platser även i Sverige. Från norr till söder. Pressfotograf att förmedla bilder från små till stora händelser ofta först på plats. Trots att jag helst fotograferade sport så blev det mest mord och andra tragiska händelser. Människor som gav sorgen ett ansikte, Dessa kommer jag inte att glömma. Trettio år är en lång tid numera ägnar jag min tid till naturen som ger mig lugn o ro.


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

2 svar till ”Mina år som pressfotograf”

  1. Profilbild för Tommy pedersen

    Härligt inlägg som tar mig tillbaka i tiden:-))

    1. Profilbild för Roger Vikström

      Tackar Tommy, ja vi har upplevt mycket genom åren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: