Ett nytt gömsle i södra Hälsingland

Ett nytt björngömsle i södra Hälsingland

För ett par veckor sedan satt jag i Wild Nordics gömsle när jag fick ett meddelande från Håkan Vargas. Det väckte min nyfikenhet så att jag helt enkelt var tvungen att ställa fler frågor till honom. Att ett nytt björngömsle i södra Hälsingland planeras stå färdig inför vintersäsongen då det är tänkt att kunna fotografera kungsörnar. Till sommaren är det björnar som gäller, även varg har synts till vid det nya gömslet. Det är mycket spännande!

Ett samarbete mellan Håkan och Kjell.

Vi planerar ett nytt björngömsle som ska byggas i södra Hälsingland. Till vintern är det tänkt att starta med kungsörnsskådning/fotografering. Våra erfarenheter från tidigare gömslebyggen och hur det ska se ut för fotografering kommer väl till pass. Det finns idag ett gammalt gömsle, men eftersom Kjell inte är fotograf så är det inte alls lämpligt för fotografer. Dessutom står gömslet på en plats som inte är optimal för fotografering! Den nya platsen skiljer sig från alla andra platser i Sverige där det finns gömslen, den här platsen är magisk! Ett berg i fonden, men nära och öppet däremellan. På berget finns avsatser där man kan få upp både björnar och kungsörnar. Det är en sanslöst bra miljö!

Björngömslet kommer naturligtvis vara uppvärmt. Det ska finnas sängar i form av riktiga resårmadrasser, toalett och där är inrett med bra stolar. Det blir plats för 3 personer med gott om utrymme där man sitter.Huvudtanken är att uppleva och ”fota” björn från det nya gömslet!!! Det kommer komma igång till nästa säsong, vi förbereder oss redan med att lägga ut åtel. Vi har redan björnar där!

Håkan Vargas

När kan man boka det nya björngömslet i södra Hälsingland?

Vi ber om att få att återkomma om det vid ett senare tillfälle men någon gång i vinter blir det örnfotografering sen till våren blir det björnar.

Håkan Vargas med sin bok

Vargas vildmarkslodge.

Sista juli 2021 så lade ni ner ert gömsle, jag tror att för många så var det en stor överraskning, varför gjorde ni det?

Varför vi slutade berodde på att vi uppnått ”den ansenliga ålder-65” samt att det efter 16 år på annans mark blev krångel med markägaren, eller rättare sagt hans son som nu vuxit upp och är jägare. Det kom så småningom fram att han tyckte vi störde jakten!

Under den tid vi hade vårt eget gömsle skrev jag dagbok vid varje tillfälle jag satt där – tänkte att kanske en dag jag kan ha nytta av det om jag skriver en bok. Det blev så och 2015 kom jag ut med boken ”Björnarnas berg” som handlar om mitt liv med björnar.

Hur det hela startade.

Vad som drivit oss att utveckla björnskådning i Sverige var att det inte fanns någon upplevelse av det slaget och vi såg potentialen – dels att kunna ge människor den upplevelsen, att förmedla kunskap och förståelse för våra rovdjur och att kunna leva på något som var vårt stora intresse.

Tiden gick och efter att jag efter 15 år på Lantmäteriet blev uppsagd så beslöt vi att satsa på björnskådning som upplevelse för andra. Vi köpte en anläggning i Hälsingeskogen – den kom att heta Vargas Vildmarkslodge.

© Foto Håkan Vargas

Under tiden vi byggde gömsle och marknadsförde levde vi på företag på konferens och andra grupper som ville uppleva lite lugn. Det tog 7 år – första gästerna kom 2006. Därefter blev det bara björnskådning ”för hela slanten”. Vi byggde upp samarbeten med svenska företag i branschen och aktörer i ett antal länder. Människor kom från ”när och fjärran” och nästan i ordets rätta bemärkelse kom bl.a. belgiska ”Packat och klart”. Flera filmbolag kom och vi fick lägga upp en 10-dagarstur för BBC som vi avslutade med 2 kvällar med björnar hos oss. Första kvällen kom så många så vi tappade räkningen vid 8 st. Hände aldrig mer! 

Fotografering har alltid varit en del av mitt liv, dock med några luckor för bland annat fiske. Kameran var dock med, men blev mest bara bilder på miljöer kring vattendrag och sjöar. Jag har alltid rört mig i naturen och lärt mig uppskatta stort som smått. Vad som fascinerat mig mest i alla år är våra brunbjörnar och sedan många år tillbaka har jag velat komma dem i på livet. Då för 35 år sedan fanns inte så många björnar så det var inte helt enkelt.

Det måste vara grönt

Satsas det för lite på svenska naturupplevelser som björn och annat, hur får man fler att starta upp i Sverige är det svårt att göra det i Sverige? Vad är det som krävs för att starta ett Som ett nytt gömsle i Södra Hälsingland

Det som står i vägen är mentaliteten hos svenskar – vi är också ”vana” att ha naturen och som finns däri, vi är helt enkelt ”hemmablinda”. Jakt däremot är vedertagen – också på Länsstyrelsenivå. Där betraktar man jakten som självklar och man lyssnar för mycket på jägarkåren. Blir inte bättre av att de flesta av ledamöterna, som sitter i Viltförvaltningsdelegationen på respektive Länsstyrelse, också är jägare. Det sitter helt enkelt ”fel” folk där!

När man startar denna typ av verksamhet måste allt vara ”grönt” rakt igenom – allt från markägare, myndigheter och kommun. Får inte finnas några funderingar eller tveksamheter. Då blir det fel i slutändan!

För att få fler att starta den här typen av verksamhet måste myndigheter, kommuner och organisationer ”få upp ögonen” att det även gynnar samhällsnyttan och att det blir turistintänkter. Fler arbetstillfällen blir det också. Det gäller med andra ord att få dessa att fatta att Sverige har unika möjligheter – Så tänkte vi!

Länk till Håkan Vargas

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.