Inte långt ifrån stockholm ligger Wild Nordic Sweden, där kan du uppleva det vilda Norden, med björnar och andra spännande djur på nära håll. Jag hävdar att man inte behöver åka särskilt långt för att uppleva magisk natur mer sådant.

Natten ska ska jag tillbringa i ett gömsle vid vattenstationen, där jag får möjlighet att fotografera de vilda djuren som kommer på besök, när de kommer för att släcka sin törst vid den anlagda dammen.

Det vilda norden, ekorre släcker sin törst
Ekorre på besök vid vattenstationen © Foto Roger Vikström/Rvbild

Vattenstationen

Sara Wennerqvistägare och grundare av Wild Nordic startade sin verksamhet redan 2016, har sedan dess utvecklat verksamheten till vad den är idag. Vattenstationen startade 2020 då endast på dagtid, när de upptäckte att djuren var där nattid så monterades belysningen. Dammen innehåller ungefär 700 liter vatten och rensas från smuts inför varje sittning. Gömslet är mycket bekvämt med toalett samt möjlighet att ladda mobil. Det är rent och fint. Blir man trött finns en bekväm tältsäng att vila på.

det vilda norden,Sara Wennerqvist, ägare och grundare av Wild Nordic
Sara Wennerqvist, ägare och grundare av Wild Nordic rensar vattenspegeln från smuts. Det som syns väldigt väl på bilderna © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Klockan 19 gick Sara igenom det som jag behövde inför nattens sittning. Vattenspegeln. rensas på insekter och annat som hamnad på vattenytan.

Inne i gömslet får jag en genomgång hur batteri-stationen startas för belysningen. Sara varnar också för fläkten som startar typ en gång i timmen, man hoppade högt varje gång.

Det finns möjlighet att använda gömslets egna gimbals. Den som inte har egen arca-swiss platta för objektivet finns även det att låna.

Sen var det bara att montera kamerorna och slå sig till ro, och vänta på djuren

Att uppleva det vilda Norden vid en vattenspegel

Kvällen startar relativt lugnt vid 22 tiden tänder jag lamporna, de djur som besöker vattenstationen för att dricka av vattnet speglar sig fint i vattnet. Effekten tilltar mer när det är riktigt mörkt. Runt om själva vattenspegeln finns frön utlagt för fåglar ekorrar samt grävlingen. Det är ett plus att man kan välja att ha vatten med på bilderna eller skippa det. Mycket händer på platsen det är full aktivitet koltrasten besökte vattensationen redan 0100 på natten. Se bild högre upp på sidan.

det vilda norden, större hackspett unge.
Årsunge större hackspett© Foto Roger Vikström/ Rvbild

Med focus på miljön

Värt att notera när jag går in på Wild Nordics hemsida finns det hänvisningar för hur du kan resa med focus på miljön. Det är ett plus i kanten, alla har inte bil eller väljer ett mer miljövänligt alternativ.

det vilda norden, Domherre
Domherre dricker vatten ©Foto Roger Vikström/ Rvbild

Sammanfattning

Det märks tydligt att det är en fotograf som iordningsställt gömslet. Mycket tid har lagts på miljön med fina sittpinnar och med belysningens utformning. Det är ett bekvämt gömsle med bra sikt med spegelglas som dessutom var det mycket rent och ombonat. Andra gömslen som jag suttit i har glömt den viktiga detaljen Ett minus är stolarna lite obekväma men man kan stå upp och fotografera, ett fotstöd från väggen skulle göra det mer behagligt. Frampå småtimmarna brukar man bli lite frusen, då finns det bekväma sittpåsar att använda. Efter en natt i gömslet åker jag tillbaka till Wild Nordic Swedens kontor där väntade en god frukost. Även andra besökare som vistats i björngömslet under natten och sett björn vid tre tillfällen. Den ena kvinna hade besökt björngömslet tidigare och som det verkade var det inte sista gången..

Det vilda norden, ekorre
Nyfiken ekorre vid vattenstationen © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.