Jag har fått möjligheten att ställa lite frågor till den välkända naturfotografen Staffan Widstrand, med respekten för det vilda. Det går som en röd tråd igenom allt, som också återspeglas i allt det som han gör. Projekt som“Wild wonders of Europe, Kina mm.
Staffan är heltidsfotograf / frilans sedan 1990 och har sedan dess varit en fri fågel. Helt självlärd
– den lite dumma, dyra och långa vägen till att lära sig saker.
Pappa till två barn.
Utbildning
- Undamaged by education
- Verkstadsmekanikerlinjen
- Pansartruppskolan – Stridsvagnsofficer
- Började leda naturresor 1981
- Startade Staffan Widstrand Photography 1984
- Arbetade som bildredaktör på Bokförlaget Natur och Kultur 1985-1990
Vad är det som driver dig?
Kärleken till och respekten för det vilda även vårt naturarv i världen. Jag vill verkligen att det vilda ska få finnas kvar även att få komma tillbaka så mycket som möjligt. Jag har också alltid velat lägga min tyngd i den vågskålen och har gjort det så gott jag kunnat sedan jag var barn. Redan 1972 som 13-åring började jag fotografera natur med en Pentax SP500 och en 300mm/6,3 samt en 50mm optik. Jag plåtade mest fåglar även för att bevisa att man verkligen sett dem. 1973 tex en blåstjärt och 1974 en stäppörn…
Har du något favoritdjur?
De allra flesta, även om jag har en extra svaghet för stora rovdjur, stora rovfåglar och stora däggdjur och fåglar överhuvudtaget.
Har du någonsin varit rädd i möte med djur?
Egentligen inte. Jag har alltid strävat efter att inte utsätta mig för vad som kan bli farliga situationer, även för djurens skull.
Varför så mycket resor utomlands?
Jag delar inte upp världen i hemma och utomlands. Jag arbetar med de projekt som jag tycker behövs göras och som jag kan utföra, vare sig det är i Papua , Kina, Stockholms skärgård, Lappland eller Norge. De 5 Stora” utspelade sig till stora delar i Sverige. 5 år.
Likaså ”Vilda Sverige”, 5 år
Skulle du tänka dig att göra en miljövänlig fotoresa?
Hela poängen med naturbaserad turism, för foto eller ej, är ju att den ska bidra till att rädda natur och miljö. I de flesta länder är just besöksnäringen den enda naturskyddskraften av betydelse.
Naturskydd måste ge klirr i kassan hos dem som bor där naturen ska skyddas. Annars kommer de att göra något annat av den.Så enkelt är det, också i Sverige.
Jag har lett naturskyddsvänliga naturresor sedan 1970-talets mitt, både i när och i fjärran.Även varit en del av att bygga upp den internationella ekoturism som nu finns i världen. Ofta som kund och nu alltmer som researrangör.
Men jag håller inte på med naturresor för att jag är researrangör.Jag är researrangör för att någon måste göra det, någon måste ordna så att det blir bra turism till ställen som verkligen behöver betalande, varsamma besökare.
Slutar turister att resa till Virungas bergsgorillor och Östafrikas savanner, då blir det alltihop ett hygge, en beteshage eller ett rutnät av majsfält och hela det fantastiska naturarvet kommer att försvinna. 100% säkert. Utan turismen hade Galapagos varit ödelagt sedan årtionden.
Utan turismen hade aldrig haj- och mantareservaten på flera miljoner hektar i Indonesien blivit av.Utan rovdjursturismen hade vi haft mycket färre rovdjur i Norden och mycket fler hade ännu varit rädda för rovdjur. Om inte fjällvandringsturismen hade funnits hadevi inte haft de nationalparker vi har idag, eller de som vi kan komma att få imorgon.
Har du några förebilder?
Jag har många förebilder som tex, Frans Lanting, Art Wolfe, Jim Brandenburg, Paul Nicklen, Vincent Munier, Cristina Mittermeier, Brent Stirton, Ami Vitale, Sandra Bartocha, Orsolya Haarberg, Tom Schandy, Niall Benvie, Magnus Elander, Magnus Lundgren och många fler…
De är alla mina goda vänner nu…
Vad tycker du om skogspolitiken i Sverige
Respektlösheten mot Naturarvet. Alltifrån hänsynslös nedskräpning och oetisk jakt, i det lilla, till den monumentala landskapsödeläggelsen och naturförstörelsen i t ex kalhygges/plantagebruket.
Mixen av enögdhet, enfald, okunnighet, ovilja, elakhet och lat bekvämlighet som gör att massor av natur förstörs och vilda djur tvingas lida, oftast helt i onödan.
Att de få, sluga, medvetet naturförstörande spelarna får så mycket politiskt utrymme, så mycket stöd från de högsta politiska nivåerna.
Just det, till exempel. Eller varför ska det tillåtas jakt på 99% av Sveriges uta, utanför tätbefolkat område, när mindre än 5% av folket jagar? Kunde det inte räcka med jakt på kanske 80% av landets yta? Eller 70%?
“Skogsmissbruket” är mest i Sverige och är nystartat och pågående, så nytt att det nätt o jämnt börjat tillsammans med Marcus Westberg Syftet är att visa saker som folk i allmänhet inte alltid vet. Hur djävligt det faktiskt är i kalhygges/plantage Sverige även hur riktig skog ser ut. Samt hur en plantage ser ut
Varför inte Wild Wonders of Sweden?
Ja, varför inte, livet är inte slut än…
Jag skulle gärna göra det, bara finansieringen inte är för krånglig.
Böcker mm
Publicerade första boken, med Magnus Elander 1991, “Safari – till världens finaste viltskådning”, 100 000 ex på 7 språk. WWF Pandabok i Sverige och Norge
Var med och grundade Svenska Ekoturismföreningen 1996
Arktisprojektet “Ajunngilaq”, med bok på tre språk 1997 och boken “Vindar från Arktis” 2007. WWF Pandabok
Drev rovdjursprojektet “De 5 Stora” med Magnus Elander och Johan Lewenhaupt, publicerade boken “Rovdjur” 2002. WWF Pandabok
Stor rovdjursutställning “Oss Rovdjur Emellan” på Kulturhuset i Stockholm, 2000 kvadratmeter utställning
“De 5 Stora” utställningar i Norge, Frankrike och Sverige
Medgrundare till “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö
“Årets Naturfotograf” i Sverige 2001
Var med att grunda ILCP 2005 i Anchorage, Alaska, på the World Wilderness Congress.
Boken “Vilda Sverige” 2007
Grundade “Wild Wonders of Europe 2007. Peter Cairns, Niall Benvie, Magnus Lundgren, Bridget Wijnberg, Florian Möllers och Roz Kidman-Cox
Boken” Det Vilda Europa” 2010, 100 000 ex , 6 språk och stora utomhusutställningar runtom i Europa.
WWE nådde minst 800 miljoner människor i världen.
“Wild Wonders of China” startade jag sedan 2015, med Magnus Lundgren
Expeditionsfotograf på den franska vetenskapliga expeditionen “I Wallaces fotspår”, till Västpapua 2016
Delägare i Wild Nature Fotoresor från 2017
Och sedan projektet “Skogsmissbruket” 2020, med Marcus Westberg
Staffan Widstrand är en Sony Imaging Ambassador och med i Sony Wildlife Explorer Team?
National Geographic Explorer
Image Galleries staffanwidstrand.se
Instagram staffanwidstrand
Facebook staffan.widstrand
twitter @swidstrand