Lappugglorna har inte synts till vid Slagårda

Lappugglorna har inte synts till vid Slagårda
20170511 Lappuggla i granskog © Foto: Roger Vikstrom

Sista gången jag var vid den välkända lokalen Slagårda i Västmanland med Lappugglorna var våren 2018. Jag kommer dit mitt i natten det är mörkt så jag sover en stund bilen, det är rejält kallt vill jag minnas, samt att dimman ligger tät över lappugglans jaktmarker. Som så många gånger innan är den där för sin jakt på vattensork. Känslan är obeskrivlig att få se den flyga över fältet, sen när den hittar en lämplig utsiktsplats lyssnande, spanande. Föga anade jag att det var sista gången, för att få se dem jaga vid Slagårda de har inte synts till vid under 2021.

Lappugglorna har inte synts till vid Slagårda
Lappuggla på jakt tidig morgon ©Foto: Roger Vikström

Granbarkborren & Sveaskog.

Lappugglorna har inte synts till vid Slagårda
Slagårda © Foto: Tommy Pedersen 2021

Människorna

Vid Slagårda har jag varit många gånger, det har varit en säker lokal för att se och också fotografera lappugglor. På senare år har jag varit där mer sällan och då mest tidiga morgnar. Det har varit alldeles för mycket människor där, för att se dem kvällstid. Nu har nog människorna inte varit det mest störande, utan troligen att det varit avverkningen. Summa summarum, för mycket skog har försvunnit, också att förändringen av lanskapet tvingat lappuggorna på flykt. Lappugglorna har inte synts till vid Slagårda under 2021.

Skådare och fotografer
Skådare och fotografer vid Slagårda 2018 ©Foto: Roger Vikstrom

Avverkningen

Angående barkborrarna så pågår det en dialog med Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen. Hur vi ska gå vidare med det problemet vet vi inte, vi har inte fått svar vare sig från länsstyrelse eller Skogsstyrelsen på den e-post vi skickat säger Mikael Rhönnstad, planeringsledare på Sveaskog i Bergslagen.

Enligt Mikael så vågar Svea Skog inte ta något eget beslut, utan överlåter ansvarsfrågan till skogsstyrelsen. Men det är kritiskt hur det kommer att gå med avverkning, granbarksborrens angrepp. .Det är eller har varit en känd häcknings lokal för lappugglorna.

Men det konstiga i allt detta, är alla motsägelsefulla svar. Jag kontaktade Niclas Lignell, ansvarig för fågelskyddsfrågor vid Västmanlands ornitologiska förening om lappugglorna . Svaret jag fick. Det har varit flera lyckade häckningar i Västmanland, men inte ett ord om Slagårda. Lappugglorna vid Slagårda är borta

Det vi ser är att Slaguggla ökat i en del områden där hyggen blivit bra jaktmarker och så även vid Slagårda – slagugglan är en dominant art och kan mycket väl vara en bidragande orsak till att lappugglan minskar / försvinner från ett område. Blir utkonkurrerad helt enkelt. 

 Och svaret från Svea skog blev man inte mycket klokare av. Lappugglorna har inte synts till vid Slagårda i år

”Det ryktas om att det är någon som hört ugglan tidigt på säsongen (februari), men med dom jag har kontakt och pratat med finns det ingen som vare sig sett eller hört någon Lappuggla 2021. Det har dock hänt förut att ugglorna har varit borta någon säsong. Min direkta fråga om när det hade hänt fick jag inget svar på.

Minnen innan Avverkning

Lappugglan
Lappuggla jagar vid Slagårda © Foto: Roger Vikström

I granskogen

Ung Lappuggla
Som ett litet troll sitter den unga lappugglan i det täta granskogen i Slagårda © Foto:Roger Vikström

Stunderna har varit många och antalet myggor som passat på att kalasa på mig när jag suttit tyst och iakttagit lappugglorna. Ibland har det till och med varit tvärt om, då faktiskt lappugglan har iakttagit mig.  Den har flugit och satt sig precis ovanför mitt huvud knappt två meter ifrån mig. Det har faktiskt hänt flera gånger och känslan har varit lika euforisk varje gång.

Lappuggla porträtt
2015 Lappuggla © Foto: Roger Vikström

Sveaskog

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

2 kommentarer

  1. Två år sedan nu, när vi hade lappugglor i norra Bohuslän senast. Endast på jakt under ett bra sorkår, borta i god tid till häckning. Här jagade de också på mindre hyggen men mest på ängs mark med gammal barrskog runtomkring. Stora kalavverkningar är aldrig bra, varken för fågel, insekter eller ekosystemets idoga arbete. Härlig bilder du fick under en tid i alla fall!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.