Tar ställning för miljön, dumpade sopor

Tar ställning för miljön.

Idag gjorde jag något som jag inte gjort förut, jag tog ställning för miljön! Jag sa upp min prenumeration på den enda tidning som jag prenumererar på. Varför gjorde jag det? Jo för att jag tog ställning för miljön.

Jag tycker inte längre att det är försvarbart att resa till andra sidan jorden, för ett reportage i tidningen, då vi har en fantastisk natur i Norden. Som naturfotograf måste vi ta ett ansvar för vår miljö. Vi har allt vi behöver i Norden. Visssa djur har iv inte som tigrar , elefanter eller lejon men vi har varg, björn, lodjur, älgar också ren och många andra fantastiska djur i vår natur.

För första gången gjorde jag något som jag aldrig gjort förut, jag tog ställning för naturen och det känns förbaskat bra. Det är något som mognat över tid. Det började med föreningen Naturfotograferna, som säger att de fotograferar på ett hållbart och etiskt sätt.

Naturfotografernas kärnvärden bygger på fotoetik, naturvårdsengagemang, ärlighet och äkthet

Naturfotograferna

Men jag köper inte det längre, många av den föreningens Naturfotografer arrangerar resor långt ifrån Sverige, även i Sverige vill jag tillägga till deras fördel. De säger sig bidra till arters överlevnad, och tar upp tigrar, gorillor mm som exempel. Genom att resa dit så stödjer de den lokala befolkningen och djuren.

Varför inte stödja tigrar eller andra djur, även befolkningen på ett mer hållbart sätt. Till exempel med WWF då kan du bidra med mer pengar då du slipper resan. Vi sparar på miljön och bidrar med mer pengar win-win…. för alla.

Ge en gåva till djur och natur WWF

Att ta ställning för miljön, Gorilla
Gorilla i fångenskap © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Natur & Foto

Nu till den enda Naturfoto tidningen som jag känner till. Det är det norska magsinet Natur & Foto som jag prenumererat på i många år. Men då reportagen blir allt längre bort med långa resor som i det senaste numret ett reportage i Nya Zealand. Kostnad 90 000 norska kronor priset står i tidningen. Tycker inte att jag kan stödja det, varför ska jag sponsra en resa dit som bidrar med massor av utsläpp för flygresan 8 800 kg är det genomsnittliga utsläppet CO₂ per person för denna rutt till Aukland. Om du till exempel åker till Ungern (Mr Bence Mate och hans berömda gömslen) hamnar du på 974 kg CO2. Skulle jag resa ensam med dieselbil till Wild Nordic Kungsberget ungefär 372 kg CO2. Med tåg Stockholm- Sandviken betydligt mindre. Räkna ut själv

Natur i Norden

Vad är det för fel på nordisk natur? Är det så att djuren på andra sidan jorden är mer värda än de i Norden? Varför skulle djuren i dessa länder vara värda den summan av pengar som det kostar att resa dit. 

Vad är det för fel med varg, lo-djur, björn som varje år jagas, de är på gränsen till utrotning. Är de inte värda mer levande, lägg 90 000 NOK som en resa till Nya Zealand kostar. Lägg dessa pengar på våra nordiska entreprenörer då stöds även våra inhemska djur. Helt plötsligt är vargen,lodjuren mer värda som levande djur. Våra duktiga entreprenörer skulle då ha det mycket lättare att bedriva sin verksamhet. Utan att behöva oroa sig att jägarkåren skjutit bort alla björnar och andra djur i området.

Den 1 mars startar den svenska lodjursjakten som kan bli den största sedan 2010. Bara i södra och mellersta Sverige kommer 164 individer av denna fridlysta och sårbara art att få skjutas. Det kan man jämföra med 88 stycken i samma område i fjol. Totalt i landet får 201 lodjur skjutas.

WWF beklagar licensjakten

Jag har pratat arrangören för björnskådning ”Wild Nordic” Järbo Kungsberget, Sara Wennerqvist som var och är mycket bekymrad på grund av att en mycket stor mängd björnar skjutits i området där de verkar. Och att det nu inte synts till någon björn i området tills helt nyligen.

Tar ställning för miljön, Björn
Brunbjörn fotograferad från ett Svenskt gömsle Wild Nordic © Foto Sara Wennerqvist

Var är debatten om det, var är vår roll i jakten på den exklusiva ”bilden”. Är priset vi betalar verkligen värt det, nu menar jag inte pengarna men för miljön. Det är ju upp till var och en men för mig är priser för högt.

Det blir mer om Wild Nordic i ett senare inlägg, det har mycket mer än björn att erbjuda och det kommer som sagt i ett annat inlägg.


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

4 svar till ”Tar ställning för miljön.”

 1. Profilbild för Hans

  Mycket bra ställningstagande Roger, stödjer dig helhjärtat. Vi behöver inte denna trofe’jakt med kamera, mer unika gräv-där-du-står-bilder istället. Hittar aldrig bilder på livet som eller i en svamp. Kräver för mycket av fotografen själv…..

  1. Profilbild för Roger Vikström

   Tack Hans. Ialla fall en som tycker som jag, Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Kolla mer där du befinner dig eller åtminstone i närområdet.

 2. Profilbild för mustangen

  Tycker det är riktigt ointelligent att inte förstå hur viktigt ett fungerande ekosystem är.
  Att skadedjuret Homosapiens så respektlöst förstör naturen, samt systematiskt utrotar andra arter. Det inte bara respektlöst, det är Ryggradslöst. Alla andra arter lever sina liv för att upprätthålla ett fungerande ekosystem. Det kan inte vår art skryta med precis. De 300 000 arter vår art utrotat, fortsätter att utrotas med ett rasande tempo. Det gör ju inte att jag ser vår art som den ”intelligentaste” precis. Helt klart bättre skjuta med kamera, ja. Om vi nu tvunget måste störa skogens riktiga djur. Vilket är helt onödigt.

  1. Profilbild för Roger Vikström

   Verkligen rolig med kommentarer, det visar att natur är viktig för många av oss. Sen behöver man inte hålla med om allt. Alla även människan har rätt till att vistas i naturen, tyvärr så visar alltför många sina spår efter sig i naturen. Lämna den som den var innan du var där helst bättre. När jag är ute med mina barnbarn, har vi alltid en påse skräpmed oss som plockats från skogen som andra bara lämnat efter sig, tråkigt men sant.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: