Årets nordiska naturfotograf

Årets nordiska naturfotograf

NTU&FOTO

Magasinet för natur och fotointresserade firar 10 års jubileum. Redan efter 1 år så startades den välrenommerade tävlingen Nordic Nature photo contest. Varje år tävlar nordens fotografer om att bli Årets nordiska naturfotograf. Fotograferna deltar sammanlagt med ca 4500 bilder. De flesta deltagarna kommer från Norge, Sverige, Finland och Danmark. Även deltagare från länder som tex Polen, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Italien bidrar med bilder.

Jag har ställt några frågor till Natur og Fotos ansvariga redaktör och fotograf Baard Naess , bland annat om årets Tävling NNPS 2021 som utser Årets nordiska naturfotograf

Hur uppstod tävlingen?

Tävlingen uppstod eftersom vi alltid har haft som motto att lyfta fram naturfotografer och natur. Det är syftet med tidningen och tävlingen. Att det finns aktiva naturfotografer är mycket viktigt, särskilt nu när naturen hotas av exploatering etc.

Kan man se skillnad mellan de olika deltagarländerna?

Det finns många genrer inom naturfotografin, men vi ser att det finns fler konstnärliga bilder ju längre öster ut man kommer. Det är fler sv/v bilder från Finland och Sverige. Men det är givetvis helt omöjligt att se om det är en fotograf från Sverige, Norge eller något annat deltagarland. Genom åren har kvalitén på bilderna höjts. Vinnarbilderna har alltid varit av högsta klass genom alla år. Än har ingen kvinna vunnit titeln Årets nordiska naturfotograf.

Årets nordiska naturfotograf

Tidigare vinnare

  • 2011 Arnfinn Johansen
  • 2012 Audun Rikardsen
  • 2013 Thorfinn Bekkelund
  • 2014 Audun Rikardsen
  • 2015 Audun Rikardsen
  • 2016 Mats Andersson
  • 2017 Nicklas Wijkmark
  • 2018 Jostein Hellevik
  • 2019 Jørn Bøhmer Olsen
  • 2020 Rainer Carpelan 

NNPC 2021

Tävlingen öppnar den 20 September och sista inlämningsdag är vid midnatt den 15 november 2020.

Arnfinn Johansen. Vinnare 2011

© Photo Arnfinn Johansen

Arnfinn, du vann tävlingen 2011 vad betydde det för dig som naturfotograf?

Att vinna NNPC 2011 var ett genombrott för mig som naturfotograf. Det var den första tävlingen jag deltog i. Efter det har det blivit många priser, se www.arnfinnjohansen.com. Jag fick mycket positiv feedback och det inspirerade mig att testa mig själv i andra tävlingar också. För några år sedan grundade jag Oltepesi Tented Safari Camp tillsammans med min partner John Siololo, så tio år efter att jag vann tävlingen är jag och lägret huvudsponsor för NNPC , så även i årets tävling som öppnar om några dagar. Jag deltar fortfarande i tävlingar, men sitter också i olika juryer, senast för Narava 2020.

Sverige då?

Två svenskar har lyckats med bedriften att ta hem titeln Årets nordiska fotograf. 2016 vann Mats Andersson och 2017 vann fotografen Nicklas Wijkmark.

Trefaldig vinnare

Åren 2012, 2014 samt 2015 tog den norske fotografen Audun Rikardsen hem totalsegern. Han har porträtterats av NRK i dokumentären ”Ut i naturen”, den kan jag verkligen rekommendera er att se.

Varför tävlar man?

Till sist, för mig är det lika självklart att tävla som att fotografera. Varför det är så kan man undra. Det är ett sätt att utvecklas att kunna jämföra sina bilder med andra som fotograferar, och att se hur de löser olika problem, i situationer när de möter vilda djur. Att från en idè ta sig vidare, att inte fastna i gamla invanda spår. Tiden som pressfotograf gav mig ett speciellt mönster, det skulle vara tajta bilder. Men tajta bilder ger inte så mycket utrymme, det inser jag mer o mer. Främst då genom att studera andras bilder. I årets upplaga av NNPC kommer jag att tävla mer med bilder som har mer rymd och stämning. 2017 blev jag premierad i klassen årets nordiska fågelbild, det gav mersmak.

Många priser i årets tävling.

Bra bilder kan vara värda sin vikt i guld! Över 70 vinnare delar priser för cirka 200 000 NOK. Första priset är en fantastisk resa till Kenya, värd 80 000 NOK, det hittills största priset i NNPC: s historia.

Externa Länkar

Mer info om Arnfinn Johansen

Oltepesi Tented Safari Camp

NRK i dokumentären. Ut i naturen

Tävlingen Nordic Nature photo contest


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: