Kategorier
Blogg Teknik

IPTC-metadata allt viktigare

Googles nya licensierade bildfunktioner är officiellt ute! Då blir IPTC-metadata allt mer viktig.

IPTC-metadata allt viktigare, skärmdump
Bilden är en skärmdump från Google sök.

IPTC-METADATA

Det är och blir allt viktigare för fotografer, upphovsmän att förse sina bilder med rätt information. En rätt ifylld bildtext med copyright är ett måste. Man måste tänka på när man optimerar bilder för webben, se till att all IPTC metadata finns kvar. Många optimeringsprogram har en funktion att ta bort all metadata ur bilden för att göra den mindre. Gör absolut inte det. Dessvärre är det enkelt att ändra innehållet i fälten. Fungerar inte som en permanent vattenstämpel.

Metadata (IPTC) Template

IPTC Photo Metadata sätter branschstandarden för administrativ, beskrivande och copyrightinformation om bilder.

Textmall för foto

Ovan en textmall, IPTC -metadata från Photomechanic med det finns andra program som duger lika bra Exempel på andra program är Photoshop, Lightroom det finns givetvis andra program med som man kan använda. Ovan nämnda program är bland de vanligaste programmen, om man som jag jobbat som pressfotograf.

Vilka fält ska man använda

  1. Creator: fotografens namn eller företag
  2. Credit: Byline som krävs av Fotografen när bild publiceras.
  3. Copyright url: Giltig webbadress till upphovsmannen

Vad vinner du på det

Fördelen med att lägga in giltig och aktuell metadata i bilden är för mig ganska uppenbar. Du skyddar din bild, om någon vill köpa bilden underlättar det för köparen att komma i kontakt med dig. Är däremot metadata fältet tomt finns ingen upphovsman. Det blir genast svårare att hitta dig. Google Licensing Badge släpptes sista Augusti i år, vilken innebär att när du hittar en bild i Google bildsök så innehåller bilden en Licensing badge där finns information om bildens copyright samt upphovsman om du vill köpa bilden. Givetvis måste all sådan information skrivas av upphovsmannen.

IPTC-metadata allt viktigare i bilderna för upphovsmannen.

För mig som upphovsman och fotograf så blir det tydligare att bilderna tillhör mig och är skyddade av upphovsrättslagen. Som det är nu men betydligt mer förr, var att hittade men en bild så var det bara att använda denna. Och när man påpekade att bilderna ej får användas utan att betala för dem, så var men helt plötsligt girig. se exempel här Inte ok men som sagt nu kan de som finner en bild hitta upphovsrätts innehavaren det tycker jag bara är bra.

Mer blogginlägg om teknik här

Länkar

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.