Sopor tar inte semester

Sopor tar inte semester

Skräpet finns överallt omkring oss i natur, städer och hav. Ibland även i avsedda papperskorgar. Även om Återvinningscentralen är stängd för semester, så tar sopor inte semester.

Sopor och skräp produceras dagligen

Sopor tar inte semester men tydligen gör återvinningsstationerna det i alla fall i Fittja, Norra Botkyrka som stängde sin återvinningsstation under hela Juli månad.

Hushållssopor.

Otroliga 4,5 miljoner ton avfall slängde vi enligt SCB 2018.  Av det var  0,4 ton farligt avfall som batterier, Impregnerat trä, kemikalierester…..Jämfört med byggindustrin som kommer upp till ofattbara 11 736 00 ton icke farligt avfall som hamnar på soptippen (återvinning)

I Sverige är det fortfarande okänt exakt hur mycket plast som hamnar i naturen.Den förda statistiken innehåller nämligen stora luckor, då endast 16 procent av landets kommuner utför någon form av regelbunden kontroll av plastutsläppen.

Bara 16 procent av landets kommuner utför någon form av regelbunden kontroll av plastutsläppen.

Var hamnar soporna

Sopor tar inte semester
Nedskräpning Dumpning av sopor Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Man behöver inte vara speciellt intelligent för att förstå, att människor är mycket lata. Man ska inte tro att om soptunnan är full så tar alla med sig soporna hem. Icke! Likaså om bilen är lastad med skräp som skall slängas på återvinningsstationen, vad händer om den är stängd? Tyvärr så finns det många människor som kackar i eget bo. De slänger skiten där det står.

Privat eller företag

I Botkyrka kommun får alla hushåll ett passerkort för att kunna komma in på Återvinningscentralen. Företag däremot får köpa ett passerkort som är laddat med ett visst förutbestämt antal gånger du kan besöka återvinningen. Det kostar pengar att förbränna sopor. Källa SRV Återvinning

Sopor är dyrt, en företagare som vill slänga sopor på återvinningscentralen får betala mycket pengar. Är man då lite oseriös så ligger det nära till hands att slänga soporna i skogen. Risken är liten bötesbeloppet ligger på i sammanhanget på blygsamma 800kr. Mot Pris: 4.175 kr (exl. moms) 2020 . max 3 kbm/gång

Nedskräpning Dumpning av sopor © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Sopsäcken ovan. Se Bild. Den var så tung att de var tvungna att fästa säcken i ett träd och köra iväg med lastbilen, för att på så sätt få av den från lastbilen.. I närheten av den här säcken fanns tre lika stora säckar dumpade utefter vägen.

Få svenska kommunerna vet hur mycket skräp som slängs utanför papperskorgarna och som riskerar att skada djur, förstöra haven och göra städerna otrygga Eller vad nedskräpningen kostar skattebetalarna Källa: Håll Sverige rent

Tillsammans kan vi hålla naturen ren, läs mer här

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

2 svar till ”Sopor tar inte semester”

  1. Fram till dess vi når en samhälle med fullständigt cirkulär ekonomi och ekologi, där ”skräpet” får sitt rätta värde och producenterna påtvingas ett reellt ansvar för återvinning, får vi nöja oss med att fota och polisanmäla, då det ändå är brottsligt. Det händer faktiskt ibland att marodörerna är klantiga och lämnar fullständigt namn med adress i skräpdiket.

    1. Ja så är det men man blir så bedrövad över hur människor uppför sig…
      Det borde finnas miljöpoliser… o rejäla bötesbelopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.