Moln och berg

Klimat, plast och sopor.

Året som gått har handlat mycket om klimat även naturkatastrofer samt om plast och sopor. Nya ord är klimatsmart, flygskam, micro plaster. Men vad innebär det för gemene man i vardagen? Källsortering, pappersinsamling och att undvika plast är viktiga saker i vardagen. För somliga är det inte ett dugg viktigt. Att vara klimatsmart behöver inte innebära stora uppoffringar. Det är inga fake news.

Klimat, plast och sopor, dumpat skräp efter väg
Sopor © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Ta ansvar

Vad kan jag som vuxen göra? Framförallt att ta ansvar för sitt eget skräp. Ta hand om klimat, plast och sopor. Att vara en förbild för sina barn och barnbarn med enkla vardagliga ting. Att leva som man lär. Om möjligt välja lösvikt och ta med något att bära med, minska antalet plastförpackningar.

Ta hand om din egen skit

Idag när jag gick från parkeringen så hittade jag två plastsugrör samt en pantburk efter en promenad på 100 meter. För ett par dagar sedan låg det sopor från Max på gräsmattan

Vad är enkelt att göra?

Återvinna flaskor, burkar och definitivt inte slänga dem där jag står. Allt från små papperslappar sugrör med mera, finns det ingen papperskorg eller om den är överfull, ja då får man se till att ta med det hem. Svårare än så behöver det inte att vara. Plocka upp skräp i din närhet

  • Högre pant på petflaskor samt burkar.
  • Skippa Drive Thru på alla hamburger ställen.
  • Ta bort alla plastsugrör.
  • Tänk två gånger innan man använder bilen.

De två första exemplen skulle rensa upp närmiljön väsentligt speciellt dikeskanterna runt alla hamburger ställen. Inför sedan en hög pant på alla dryckesförpackningar. Då pantas det mer även för våra norska grannar. Det ska kännas ekonomiskt att slänga en burk eller petflaska.

Vad vi lämnar efter oss.

För oss vuxna handlar det inte om överlevnad, jag kommer att leva 30 år till på sin höjd. Våra barnbarn som skall tar över lever in i nästa århundrade. De kommer drabbas av de vi gjort! De får ta hand om och leva i den miljö vi skapa

Med bilder vill jag visa

Fjällräv
Fjällräv Dovre fjäll © Foto: Roger Vikstrom

Vår miljö är viktig det finns allt fler invånare på denna jord. Allt behöver inte förstöras eller jagas bara för att vi är människor och kan.

Roger Vikström
Ekorre
Ekorre © Photo Roger Vikstrom

Nu ska vi till och med snart börja jaga ekorrar, till vilken nytta? Eller hur tranor nu matas vid hornborgarsjön för att sen skjutas på enskilds initiativ” En jakträttsinnehavare kan med andra ord skjuta tranor på eget bevåg för att förebygga skador.

Prenumerera på min blogg:

Länk om jakt på natursidan


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.