Fine art prints. Med Naturen i focus. Lappuggla

Finns det ljus så finns det hopp.

Ljus är frånvaron av mörker

Bilden ovan är inte tekniskt perfekt det finns brus i bilden och den är inte knivskarp men den är tagen i svagt ljus För bara några år sedan var det omöjligt att ta en sådan bild. Konstnärlig bild kanske, det är upp till betraktaren att avgöra. Men den gick att ta. Bara för ett par år sedan hade det varit omöjligt. Finns det ljus så finns det hopp, det är numer möjligt med dagens kameror till att kunna ta bilder på djur o natur i mycket dåligt ljus.

Finns det ljus så finns det hopp.

Finns det ljus finns det hopp.jagande lappuggla
Lappuggla i de sista solstrålarna © Foto: Roger Vikström

För många år sedan så hade inte någon av ovanstående bilder varit möjliga att ta. För mer än 20 år sedan fick jag testa en ny film med högt ISO filmen var i omärkta förpackningar och innehöll Fujis nya film en ISO 800 film som utan problem gick att pressa ett steg. Det var stor skillnad mot alla andra filmer på marknaden, med en avsevärd minskning av korn i bilderna. Plötsligt kunde man fotografera i dåligt ljus, med färgfilm.

Sedan kom den digitala kameran.

De första digitalkamerorna var endast till för snabba nyheter kvalitet var inte den bästa. Men de fotografer som testade dem var först med bilderna. Det var ingen kamera som användes på små tidnings redaktionerna, det var alldeles för dyra.

Millenieskiftet var det året som jag införskaffade min första digitalkamera en Nikon D1. Det var stor mycket investering att köpa ny teknik,den kostade en bra bit över hundratusen kronor. Specifikation 2.74 megapixel 23.7 mm x 16.7 mm CCD. Från att kunna använda en kamera tills den mer eller mindre föll isär, till att följa den utveckling som kom de följande åren var helt enkelt sanslös och dyr för alla fotografer

År 2001 kom nästa modell D1H, sen rullade det på till dags datum både Nikon o Canon producerade nya modeller. Sen kom Nikon med modell D3, Då gick halva presskåren över till Nikon, De hade en kampanj och bytte in Canon kameror förmånligt, Den var överlägsen canon på grund av dess höga ISO och förhållande vis låga brusnivåer och snabb autofocus.

Spegellösa kameror

Slutligen kom den spegellösa kameran och trenden med lättare optik, dessvärre med allt sämre ljusstyrka. Dagens kameror klarar allt sämre ljus men de klarar inte allt. vill du köpa en ljusstark optik så kostar det mycket pengar.

Lappugglor

Året var 2012, det var det året jag återigen intresserade mig för naturfoto. Platsen var Värmdö där ett lappugglepar huserade en längre tid på hösten. Det var då mitt första möte med lappugglan skedde, det var helt magiskt. Men på den tiden var man fortfarande lite begränsad av att det fanns bra ljus. se nedan. Så fort ljuset falnade var det inte längre möjligt att få bra bilder på ugglorna.

Lappuggla Värmdö © Foto: Roger Vikström/Rvbild

Prenumerera på min blogg:

Om du vill gynna ugglor! Bygg en uggleholk länk


Kommentarer

4 svar till ”Finns det ljus så finns det hopp.”

  1. Tror det är få som saknar mörkrummet och istället gläds åt att snabbframkalla i datorn.

    1. Håller med. men ibland hur konstigt det än låter så kan man sakna känslan att stiga in i mörkrummet.

      1. …ja, men framförallt att hålla den färdiga bilden i handen i dagsljus.

        1. Ja så är det inget går upp mot det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.