Finns det ljus så finns det hopp.

Fine art prints. Med Naturen i focus. Lappuggla
Lappuggla i de sista dagsljuset © Foto: Roger Vikström,

Ljus är frånvaron av mörker

Bilden ovan är inte tekniskt perfekt det finns brus i bilden och den är inte knivskarp men den är tagen i svagt ljus För bara några år sedan var det omöjligt att ta en sådan bild. Konstnärlig bild kanske, det är upp till betraktaren att avgöra. Men den gick att ta. Bara för ett par år sedan hade det varit omöjligt. Finns det ljus så finns det hopp, det är numer möjligt med dagens kameror till att kunna ta bilder på djur o natur i mycket dåligt ljus.

Finns det ljus så finns det hopp.

Finns det ljus finns det hopp.jagande lappuggla
Lappuggla i de sista solstrålarna © Foto: Roger Vikström

För många år sedan så hade inte någon av ovanstående bilder varit möjliga att ta. För mer än 20 år sedan fick jag testa en ny film med högt ISO filmen var i omärkta förpackningar och innehöll Fujis nya hopp en ISO 800 film som utan problem gick att pressa ett steg. det var stor skillnad mot alla andra filmer, plötsligt kunde man fotografera i dåligt ljus, med färgfilm.

Sedan kom digitalåldern.

De första digitalkamerorna var endast till för snabba nyheter kvalitet var inte den bästa, sen var kamerorna svindyra stora o klumpiga.

Straxt innan Millenieskiftet var året som jag införskaffade min första digitalkamera en Nikon D1 . Det var stor investering att köpa ny teknik, jag vill minnas att den kostade en bra bit över hundratusen kronor. Specifikation 2.74 megapixel 23.7 mm x 16.7 mm CCD. Sedan dess har det rullat på redan 2001 kom nästa D1H sen rullade det på till dags datum både Nikon o Canon kameror. Men i och med Nikon D3 så gick halva presskåren över till Nikon igen på grund av dess höga ISO och förhållande vis låga brusnivåer och bra autofocus.

Lappugglor

Året var 2012, det var det året jag återigen intresserade mig för naturfoto. Platsen var Värmdö där ett lappugglepar huserade en längre tid på hösten. Det var då mitt första möte med lappugglan skedde, det var helt magiskt. Men på den tiden var man fortfarande lite begränsad av att det fanns bra ljus. se nedan. Så fort ljuset falnade var det inte längre möjligt att få bra bilder på ugglorna.

Stockholm 20120930 Lappuggla Värmdö © Foto: Roger Vikström

Om du vill gynna ugglor! Bygg en uggleholk länk

Last Updated on 2021-09-15 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

4 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.