Efter mörker kommer ljus, sångsvanar

Efter mörker kommer ljus


Efter en lång och kall kall vinter med mycket snö i Mellansverige, har våren äntligen anlänt. Dagarna blir längre och ljuset ökar. Efter mörker kommer ljus och naturen vaknar långsamt till liv efter vinterdvalan. Alla årstider har sin charm. Trots vinterns kyla med mycket snö finns det något magiskt över den, med den friska kylan och den gnistrande snön.

Vinterbilder

Gräsanden verkar oberörd av det kalla vädret, vattnet är varmare än luften. En fågel som ofta har det svårt i det kalla vädret är den färgsprakande kungsfiskaren, den är helt beroende av öppen vatten. Om vattnet fryser kommer kungsfiskaren inte åt småfisken som den lever av, den svälter helt enkelt ihjäl. Naturen är grym bara de starka överlever.

Efter mörker kommer ljus, vinter med en kungsfikare med fisk i näbben
Kungsfiskare med nyfångad fisk © Foto Roger Vikström / Rvbild

Efter mörker kommer ljus


Sakta men säkert återvänder ljuset och väcker de flesta till liv. Tusentals flyttfåglar som tranor och sångsvanar återvänder till sina rastplatser, innan de sprider sig över Sverige. En sevärdhet under våren är Trandansen vid Hornborgasjön, eller med sångsvanarna vid Tysslinge .

Det är säkra platser att uppleva vårens ankomst på. Även om kylan fortfarande biter och snön ligger kvar på marken, så bär dess ankomst med sig hoppet om att den kommande värmen och den livfulla årstiden till sist är här.

Våren

Det är som om naturen själv vaknar till liv igen efter den långa vinterdvalan. Snödroppar och krokus börjar titta fram ur den frostiga jorden och färgar landskapet i skira toner av vitt, gult och lila. Samtidigt påbörjar grodorna sin serenad vid vattendragen, ett säkert tecken på att de förbereder sig för sin grodlek och den kommande generationens ankomst.

I skogarna börjar älgtjurarnas horn att växa. Omgivningen känns plötsligt mer levande och fylld av förväntan, som om varje växt och varelse deltar i en dans av återfödelse och tillväxt.

Så trots att vintern ännu inte helt har släppt sitt grepp, är det tydligt att livet spirar runt oss. Våren är på god väg att göra sitt intåg, med all dess prakt och skönhet.

Älgjtjur med början av horn som börjar att växa ut. © Foto Roger Vikström / Rvbild

Prenumerera på min blogg: