Test av ögonfokus på fåglar

Test av ögonfokus på fåglar

Test av ögonfokus på små fåglar. Nikons Z9 senaste firmware 4.10 har inställningar för flygplan och fåglar. Dock undrar man hur algoritmerna ser ut för de riktigt små fåglarna? Med den nya fågelsymbolen i menyn, tyvärr fungerar den så bra för de små fåglarna.

Men med de allra minsta fåglarna i fokus hinner skärpan dessvärre inte med, den tar till och med fel huvud och stjärt. På de lite större individerna som större hackspett fungerar det betydligt bättre men inte till 100 %. Jag har inte testat på de större fåglarna som ugglor eller rovfågel men återkoppla gärna i kommentarsfältet hur det fungerar.

Test av ögonfokus på fåglar

Date: 2023-10-28
Model: NIKON Z 9
Serial #: 6021312
Firmware: Ver.04.10
Frame #: 7555
Lens (mm): 500
ISO: 11400
Aperture: 11
Shutter: 1/500
Exp. Comp.: 0.0
Flash Comp.: 0.0
Program: Manual
Focus Mode: AF-C
White Bal.: AUTO0
ICC Profile: Adobe RGB (1998)

Bilden, en skärmavbild från min dator, som visar fokus-punkten © Roger Vikström /Rvbild

Algoritmerna för riktigt små fåglarna

Nikons Z9 senaste firmware 4.10 har inställningar för flygplan och fåglar. Dock så undrar man ibland hur algoritmerna ser ut för de små fåglarna?

Är det så att våra småfåglar helt enkel är för små, det fattas algoritmer eller så behövs justeras för de riktigt små fåglarna. Ögonfokus missar lite väl ofta, Förhoppningsvis kommer det inom kort en uppdatering som fixar till det hela. Ytterligare exempel, se nedan. Tyvärr så sitter inte skärpan i rätt ände på fågeln

Dåligt ljus är inget hinder

Dåligt ljus har vi ofta i skogen och det är inte många som har råd med de riktigt ljusstarka gluggarna. Trots det är det inget problem som stör så länge skärpan sitter. Då är det ok med ljussvaga objektiv med största bländare f 5,6. Läser man faktabladet finns det många saker det varnas för, bland annat dåligt ljus, lika bakgrund eller något som skymmer ögat till exempel en fjäder. Då är det meningen att fokus ska utöka till hela motivet, det fungerar mindre bra.

Här finns den uppdatering till Nikons firmware 4.10 som använts i testet av ögonfokus på fåglar

Har du synpunkter utnyttja kommentarsfältet.


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: