https://www.rvbild.se/2022/01/forsta-intrycket-av-nikon-z9/

Första intrycket av Nikon Z9

Första intrycket av Nikon Z9, genom åren så har jag ägt ett antal Nikon kameror. Först köpte jag en begagnad F4 och på den vägen är det. F4, F5, D1 D1H, D2H, D4, D4S, D800, D850, samt Nikon D5. Men det är inte konstigt, för jag har arbetat som yrkesverksam fotograf i över 30 år.

Om jag inte räknat fel, så har 19 kamerahus av Nikon passerat min ägo genom åren. Samt ett antal objektiv från 14mm till 600. Den första digitala kameran köpte jag i början av år 2000. Det har också blivit en period med Canon.

Första intrycket av Nikon Z9
Solna Råsunda Bilden: Gråhäger © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Utveckling med en rasande fart

Sedan dess har utvecklingen gått med en rasande fart, med bättre, snabbare kameror med mer finesser som autofokus inbyggd gps, sändare samt nu även också spegellöst. Idag är det inte som det var förr, in med en rulle film o kör. För då fanns det inte lika mycket inställningar, som med dagens kameror. Idag när det ett krav att man måste lära sig grunderna i handhavandet, av kameran Nikon Z9. Det finns så många inställningar, innan man ens vågar tänka på att börja använda den i fält

Nikons Z9 användarmanual är på 914 sidor och jag rekommenderar att du läser den! För att du ska kunna utnyttja potentialen med Nikons nya Kamera Z9.

För Nikon användaren känns de flesta reglagen bekanta, trots att många av dem flyttats.

Första intrycket av Nikon Z9, Grå häger med fokus på öget
Solna Råsunda Bilden: Gråhäger © Foto: Roger Vikström

För att övergången ska bli så bra som möjligt. Ta dig tid att utforska knapparnas läge och framför allt att ställa in kameran så den passar ditt sätt att fotografera.

Som med alla tidigare modeller så envisas tillverkarna att ställa

Lite egna reflektioner, slutsatser av det första intrycket Nikons nya flaggskepp Z9

Till att börja med så har Nikons Z9 kamerhus blivit annorlunda. Alla knappar till vänster av displayen är borta, de har förflyttats och kommer förmodligen att irritera många gamla användare. Framför allt att knappen för visning av bilderna har bytt position! Den ligger långt ner på höger sida, för många är det den knappen som används mest, om man inte räknar in Af-on knappen samt avtryckaren. Som tur är kan programmera om någon av fn- knapparna till den funktionen.

Första intrycket av Nikon Z9, flygande grå häger
Solna Råsunda Bilden: Gråhäger © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Till att börja med så har Nikons Z9 kamerhus blivit annorlunda. Alla knappar till vänster av displayen är borta, de har förflyttats och kommer förmodligen att irritera många gamla användare. Framför allt att knappen för visning av bilderna har bytt position! Den ligger långt ner på höger sida, för många är det den knappen som används mest, om man inte räknar in Af-on knappen samt avtryckaren. Som tur är kan programmera om någon av fn- knapparna till den funktionen.

Första intrycket av Nikon Z9 är att jag måste lita för mycket på

Suverän followfokus skärpan sitter oftast där den ska.

häger
Solna Råsunda Bilden: Gråhäger © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Bästa tipsen för att ställa in Nikon Z9 innan fotografering: Vilket inte innebär att du kan göra egna inställningar, som passar dig bättre. För det man egentligen vill är att komma ut och prova kameran. Då kan du använda de här inställningarna till att börja med för att komma i gång snabbt!  Det inga genvägar, gå igenom manualen och lär dig kameran grundligt, det kommer du aldrig att ångra. Fokus inställningarna har jag ställt in enligt den här sidan jag fann på webben. https://coolwildlife.com/nikon-z9/nikon-z9-menu-settings-guide-for-birds-in-flight/ med ett par modifieringar som passade mig bättre.

Svensk manual Nikon Z9

Slutsats. Jag har aldrig haft så mycket skarpa bilder som nu. Det är en suverän kamera och att bildfilerna är mycket större gör det inte sämre


Publicerat

i

, , ,

av

Kommentarer

Ett svar till ”Första intrycket av Nikon Z9”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: