Nikon Z9 4.10 uppdatering test nötväcka

Nikon Z9 ver 4.10 uppdatering

Nikon har uppdaterat Z9 till Nikon Z9 ver 4.10 med en ny ögonfokus-profil till fåglar.

Fick ett sms häromdagen.Har du testat 4.10 för din Z9 ännu? Den verkar otrolig för fåglar! Först fattade jag inget sen jag såg länken till Steve Perry. Givetvis så var jag tvungen att ladda ner uppdateringen för att testa direkt.

Nötväcka vid min fågelmatning © Foto Roger Vikström / Rvbild

Ögonfocus för fåglar

En ny funktion är tillagd tidigare fanns bara en profil för djur, nu finns det två. Givetvis är testen av Nikons uppdatering av Z9 ver 4.10 ingen vetenskapligt test, utan uppfattningen är helt och hållet min egen. Steve Perry var i Florida det regnade, betydligt mer ljus på Steves testade bilder än i skogen där jag provade.

Exif data för bilden ovan på nötväckan.

Date: 2023-10-05
Time: 12:48:24
Model: NIKON Z 9
Serial #: 6021312
Firmware: Ver.04.10
Frame #: 3845
Lens (mm): 500
ISO: 1600
Aperture: 5.6
Shutter: 1/640
Exp. Comp.: 0.0
Flash Comp.: 0.0
Program: Manual
Focus Mode: AF-C
White Bal.: AUTO0
ICC Profile: Adobe RGB (1998)
Contrast:
Sharpening:
Quality: RAW

Den svåraste fågeln var nötväckan, ögon-focus satt var på ca 50% ganska dåligt utfall. Speciellt svårt var när bakgrunden var liknande förgrunden. Focus hade en förkärlek till nötterna dit den återvände hela tiden. Nikon har uppdaterat Z9 till Nikon Z9 ver 4.10 har det svårt med nötväckan.

Test av focus, talgoxe
Talgoxe med grenar i för och bakgrund focus går direkt på ögat © Foto Roger Vikström / Rvbild

Focus sitter direkt

Skillnaden med talgoxen är markant med Nikon Z9 ver 4.10 uppdatering när den lilla fågeln dyker upp. Focus sitter direkt på ögat trots ett långt avstånd till motivet, att det finns störande grenar både i för och bakrund gör ingen skillnad. Stor skillnad mot testet med Nötväckan

Nu är det småfåglar som jag har testat den nya uppdateringen på men den lovar gott. Kan inte påstå att uppdateringen är hundraprocentig, men lovade vill jag påstå. Skillnaden är säkert mycket mer markant på större fåglar.

Slutsats test av Nikon Z9 ver 4.10 uppdatering . När den fungerar så är den suverän då sitter focus direkt. Men än så länge kan man inte lita på den nya inställningen för fåglar. Sen undrar jag när insekterna kommer på menyn det kommer vara en riktig utmaning för nikon.


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: