Konstruktionsmiss på stativfot till Nikonobjektiv

Nikon Nikkor AF-S 500/5,6 E PF ED VR

Produktionsfel på stativfot Nikon Nikkor AF-S 500/5,6 E PF
Pressbild

Konstruktionsmiss på Nikon Nikkor AF-S 500/5,6 E PF stativfot orsakar skador.

Stativfoten kan orsaka fallskada

Jag hann inte reagera när kameran föll i backen, om jag ska vara ärlig så fattade jag inte vad som hade hänt. Inte förrän jag såg kameran ligga på marken, men då var skadan redan skedd.

Originalfoten på Nikon Nikkor AF-S 500/5,6 E PF är avtagbar. Det är en konstruktionsmiss, det är alldeles för lätt att den lossnar och att en olycka sker. Stativinfästningen är tillverkad för att det ska vara lätt att ta loss. Med endast en låsskruv på sidan och med ett lätt tryck på spärren så kan den lätt tas bort. Stativfoten orsakar fallskador den lossnar alldeles för lätt, det borde ha åtgärdats för länge sedan. Det finns flera trådar på nätet om varningar för den bristfälliga konstruktionen på stativfoten till Nikon Nikkor AF-S 500/5,6 E PF.

Felkonstruerad stativfot till Nikon Nikkor AF-S 500/5,6 E PF © Roger Vikström / Rvbild

Är inte skruven tillräckligt åtskruvad så kommer objektivet för eller senare lossna. På bilden syns knappen “Push” som ska tryckas in, för att lösgöra foten efter att man lossat på skruven.

Konstruktionsmiss på stativfot till Nikon

Nikon Nikkor AF-S 500/5,6 E PF är om man jämför med med andra stora objektiv mycket billigare men det går fortfarande på över 44,000 kr, ett objektiv med bättre ljusstyrka är ca 4 ggr så dyrt. Oavsett det så är kostnaden betydande. Ska man då inte kunna begära en bättre konstruktion på stativfoten.

Lösningen på problemet är helt sonika att köpa en ny bättre fot.

För dryga tusenlappen kan man köpa en ersättningsfot utan snabbfäste Wimberley AP-500 “ArcaSwiss“. Men ska det verkligen vara nödvändigt att byta fot? Vill man undvika framtida skador på sitt objektiv? BYT!!! Det borde Nikon redan gjort då felet är känt.

Vad jag fann på nätet om Nikons konstruktionsmiss på stativfoten till Nikon Nikkor AF-S 500/5,6 E PF. Kolla länkarna nedan:

Nikon 500mm/f5.6 PF Tripod Foot

Objektivfot från wimberley

Självrisk samt försäkring av låne utrustning från Nikon.

Det hade varit betydligt billigare att köpa foten innan. Det vart en dyr lärdom! Byt fot innan olyckan är ett faktum.

Nikon Nikkor AF-S 500/5,6 E PF är annars en favorit. Den är lätt, skarp vad mer kan man begära? Definitivt en ny fot, skärpning Nikon!

Har du också råkat ut för detta problem ! Kommentera gärna.

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.