Kungsfiskaren en skimrande safir

Värmland Kungsfiskare © Roger Vikström / Rvbild

Kungsfiskaren har en skimrande fjäderdräkt, likt en safir som skimrar i blått. Trots den färggranna fjäderdräkten, så är kungsfiskaren svår att upptäcka då den sätter sig på en skuggig plats vid vattnet sin ”favoritpinne”

Stilla porlar vattnet.

När vi kliver ut ur bilen infaller ett lugn som är svårt att finna i städernas konstanta ljudmatta, avlägset buller från bilar som dånar förbi, människor som stressar ständigt till nya mål. Jämfört med stadens buller så är frånvaron av detsamma en oas av sällsam stillhet. Under tiden går vi vidare in i den lummiga grönskan, så sjunger fåglarna. Med sina ljuvliga serenader talar de om att det finns bofinken försöker att överösta koltrasten. Samtidigt som göken hörs långt bort i fjärran ko-ko ko- ko.

Målet för dagen är speciellt , att finna samt attvfotografera den kompakta fågeln som har en skimrande fjäderdräkt likt en blå turkos safir. Till sist underlättar det enormt, att veta var kungsfiskarens sittpinnar finns. Det gör fotograferingen avsevärt mycket lättare.

För drygt två år sedan försökte jag att fotografera kungsfiskaren, då misslyckades jag helt. Dessvärre syntes kungsfiskaren då inte till över huvud taget.

Fotograferingen

Att vistas i naturen och kunna få till bilder, jag har sagt det förut och säger det igen. Tålamod tålamod och återigen tålamod. Ibland kan man ha tur och slippa sitta och vänta i långa stunder. Men för det mesta är det en lång väntan. Till sist när fågeln eller det man vill fotografera väl är där framför dig ger lön för mödan. Säkra bilden först sen kan man laborera med komposition ljus mm. Om man nu sitter gömd finns det inte alltför många valmöjligheter, vid denna plats som kungsfiskaren valt till sin favoritpinne fanns det inte så mycket ljus. Med 3200 iso och tider ner mot en 30 största bländare 5,6 del. Då finns det inte alltför många valmöjligheter att spela med.

Kungsfiskaren en skimrande safir
Kungsfiskare solen sticker igenom det täta bladverket © Roger Vikström / Rvbild

Bohålor vid häckning

Kungsfiskaren gräver sin bohåla i nära anslutning till vattnet. Bohålan grävs rätt in i den lodräta strandbrinken. Djupet blir cirka 60 – 9o cm djupt, med en diameter på cirka 5,5 cm. Själva boplatsen kläs med fiskben. Bägge kungsfiskarna ruvar, ruvningstiden 19–22 dygn. Det är inte ovanligt att de har flera bohålor, det kan bli både en och två, till och med 3 kullar på en säsong.

SÅRBAR VU

Kungsfiskare är beroende av åar och bäckar, ofta med lummig strandvegetation, med tillgång till lodräta strandbrinkar där den gräver ut sina bohål. Den förekommer sällsynt från Skåne till södra Värmland – södra Dalarna – södra Gästrikland.

SLU Artdatabasen


Beroende av vatten och småfisk

Kungsfiskaren en skimrande safir
Kungsfiskare med fisk © Roger Vikström / Rvbild

Kungsfiskaren en blå skimrande safir

Kungsfiskare med fisk © Roger Vikström / Rvbild

Samtliga bilder på Kungsfiskaren är fotograferade och med hänsyn och med stor försiktighet.Samtliga bilder är fotograferade i Värmlands län , Sverige. Min kompis Tommy Pedersen var med och guidade.

Källa: Nature Gate SLU Artdatabanken

Last Updated on 2022-06-06 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

4 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.