Kungsfiskaren en skimrande safir

Kungsfiskaren en skimrande safir

Kungsfiskaren har en skimrande fjäderdräkt, likt en safir som skimrar i blått. Trots den färggranna fjäderdräkten, så är kungsfiskaren svår att upptäcka då den sätter sig på en skuggig plats vid vattnet sin “favoritpinne”

Stilla porlar vattnet.

När vi kliver ut ur bilen infaller ett lugn som är svårt att finna i städernas konstanta ljudmatta, avlägset buller från bilar som dånar förbi, människor som stressar ständigt till nya mål. Jämfört med stadens buller så är frånvaron av detsamma en oas av sällsam stillhet. Under tiden går vi vidare in i den lummiga grönskan, så sjunger fåglarna. Med sina ljuvliga serenader talar de om att det finns bofinken försöker att överösta koltrasten. Samtidigt som göken hörs långt bort i fjärran ko-ko ko- ko.

Målet för dagen är speciellt , att finna samt att fotografera den kompakta fågeln som har en skimrande fjäderdräkt likt en blå turkos safir. Till sist, det underlättar enormt att veta var kungsfiskarens sittpinnar finns. Det gör fotograferingen avsevärt mycket lättare. Likt en skimmrande safir flyger kungsfiskaren mellan sittpinnen och boet med nyfångad fisk.

För drygt två år sedan försökte jag att fotografera kungsfiskaren, då misslyckades jag helt. Dessvärre syntes kungsfiskaren då inte till över huvud taget.

Fotograferingen

Att vistas i naturen och kunna få till bilder, jag har sagt det förut och säger det igen. Tålamod tålamod och återigen tålamod. Ibland kan man ha tur och slippa sitta och vänta i långa stunder. Men för det mesta är det en lång väntan. Till sist när fågeln eller det man vill fotografera väl är där framför dig ger lön för mödan. Säkra bilden först sen kan man laborera med komposition ljus mm. Om man nu sitter gömd finns det inte alltför många valmöjligheter, vid denna plats som kungsfiskaren valt till sin favoritpinne fanns det inte så mycket ljus. Med 3200 iso och tider ner mot en 30 största bländare 5,6 del. Då finns det inte alltför många valmöjligheter att spela med.

Kungsfiskaren en skimrande safir
Kungsfiskare solen sticker igenom det täta bladverket © Roger Vikström / Rvbild

Bohålor vid häckning

Kungsfiskaren gräver sin bohåla i nära anslutning till vattnet. Bohålan grävs rätt in i den lodräta strandbrinken. Djupet blir cirka 60 – 9o cm djupt, med en diameter på cirka 5,5 cm. Själva boplatsen kläs med fiskben. Bägge kungsfiskarna ruvar, ruvningstiden 19–22 dygn. Det är inte ovanligt att de har flera bohålor, det kan bli både en och två, till och med 3 kullar på en säsong.


Beroende av vatten och småfisk

Kungsfiskaren en skimrande safir
20220605 Karlstad Kungsfiskare © Roger Vikström / Rvbild

Kungsfiskaren en blå skimrande safir

Kungsfiskaren en skimrande safir
Kungsfiskare med fisk © Roger Vikström / Rvbild

Samtliga bilder på Kungsfiskaren är fotograferade och med hänsyn och med stor försiktighet.Samtliga bilder är fotograferade i Värmlands län , Sverige. Min kompis Tommy Pedersen var med och guidade.

Källa: Nature Gate SLU Artdatabanken

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

4 svar till ”Kungsfiskaren en skimrande safir”

  1. Fin stämning i samtliga dina fiskarbilder, en rofylld känsla infinner sig direkt.

    1. Tack Hans, det var en bra dag väl värd att minnas.

    1. Tack Tommy Hade inte gått utan din hjälp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.