Tjusningen med naturfoto

Tjusningen med naturfoto

Naturfotografering

Vad är tjusningen med naturfoto? Att vara på plats i gryningen, för att fotografera kungsfiskare. Man kliver upp i ottan för att vara på plats med det fina morgonljuset. Den här gången var allt serverat bra väder och ljus. Det är en plats där kungsfiskarna håller till, allt är väl dokumenterat av min gode vän Tommy Pedersen. Han har besökt platsen många gånger o tagit fantastiska bilder just på den här platsen. Vi har valt varsin bra plats att sitta på, nu är det bara kungsfiskaren som saknas. Kameran riggad, jag gör en provexponering på pinnen allt är klart för action.

Allt är lugnt ljuset skiftar, timmarna går en två…. Lite längre bort visar sig en storskraks unge i brist på annat så tar jag en bild. Lite senare visar sig även en gräsandshona, jag tar en bild på den med.

Tjusningen med naturfoto, storskrak
Ung storskrak ©Foto: Roger Vikström

Tiden går i snigelfart, ingen kungsfiskare syns till. Timmarna går, 5 timmar senare ger vi upp. Allt var uppmålat i förväg allt stämde förutom kungsfiskaren som uteblev. Under promenaden tillbaka så ser vi kungsfiskaren svischa förbi tätt över ån.Typiskt!

Gräsand © Foto: Roger Vikström

Det är tjusningen med naturfoto

Den som tror att allt är serverat tror fel, man gör allt rätt, rätt plats, tidpunkt med mera, men i slutändan är det djur det är frågan om. Det är det som gör det, man sitter där väntar och njuter av naturen. Allt är så vackert, fågelsången, lukterna samt spänningen. Trots all väntan är det en härlig upplevelse.

Allt serverat

Vill man att allt skall vara serverat på ett silverfat, då tar man en fotoresa till långtbortistan. Även där får man en härlig upplevelse, men knappast några unika bilder.

Eftersom naturfotografi är det bästa jag vet, man måste nog vara lite egen, för ser man krasst på det….. hur står man ut! Att sitta i skogen timme efter timme, i väntan på något som kanske aldrig dyker upp….! Samtidigt är man en tappstation, för alla myggor och knott de är ute efter ditt blod. Det är en typisk dag för en naturfotograf. Ibland kommer man hem med fantastiska bilder, andra dagar är det myggbett.

Relaterade inlägg

Prenumerera på min blogg:

Länk: Tommy Pedersen


Kommentarer

Ett svar till ”Tjusningen med naturfoto”

  1. Den dagen allt blir som tänkt är livet allt tråkigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.