Kategorier
Blogg Natur

Tjusningen med naturfoto

Naturfoto

Vad är tjusningen med naturfoto? Att vara på plats i gryningen, för att fotografera kungsfiskare. Man kliver upp i ottan för att vara på plats med det fina morgonljuset. Den här gången var allt serverat bra väder och ljus. Det är en plats där kungsfiskarna håller till, allt är väl dokumenterat av min gode vän Tommy Pedersen. Han har besökt platsen många gånger o tagit fantastiska bilder just på den här platsen. Vi har valt varsin bra plats att sitta på, nu är det bara kungsfiskaren som saknas. Kameran riggad, jag gör en provexponering på pinnen allt är klart för action.

Allt är lugnt ljuset skiftar, timmarna går en två…. Lite längre bort visar sig en storskraks unge i brist på annat så tar jag en bild. Lite senare visar sig även en gräsandshona, tar en bild på den med.

Tjusningen med naturfoto, storskrak
Ung storskrak ©Foto: Roger Vikström

Tiden går i snigelfart, ingen kungsfiskare syns till. Timmarna går, 5 timmar senare ger vi upp. Allt var uppmålat i förväg allt stämde förutom kungsfiskaren som uteblev. Under promenaden tillbaka så ser vi kungsfiskaren svischa förbi tätt över ån.Typiskt! Det är tjusningen med naturfoto.

Gräsand © Foto: Roger Vikström

Det är tjusningen med naturfoto

Den som tror att allt är serverat tror fel, man gör allt rätt, rätt plats, tidpunkt med mera, men i slutändan är det djur det är frågan om. Det är det som gör det, man sitter där väntar och njuter av naturen. Allt är så vackert, fågelsången, lukterna samt spänningen. Trots all väntan är det en härlig upplevelse.

Allt serverat

Vill man att allt skall vara serverat på ett silverfat, då tar man en fotoresa till långtbortistan. Även där får man en härlig upplevelse, men knappast några unika bilder. Naturfotografi är det bästa jag vet. Man måste nog vara lite egen, för ser man krasst på det….. hur står man ut! Sitta i skogen timme efter timme, i väntan på något som kanske aldrig dyker upp….! Under den tiden så är man en tappstation, för alla myggor och knott som är ute efter ditt blod. Det är en typisk dag för en naturfotograf. Ibland kommer man hem med fantastiska bilder, andra dagar är det myggbett.

Lyckade bilder på andra fåglar

Länk: Tommy Pedersen

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

Ett svar på ”Tjusningen med naturfoto”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.