Kategorier
Blogg Natur Photos

Grå flugsnappare

Jag har haft nöjet att studera en grå flugsnappar familj. Till att börja med så trodde jag att det var en Svartvit flugsnappare, men efter en närmare kontroll så visade det sig att jag haft fel.

Muscicapa striata – vilket betyder, strimmig som tar flugor. Flugsnapparen är verkligen skicklig på att fånga insekter i luften. Ofta sitter den still på en strategisk plats och väntar, tills den ser en lämplig insekt. Då gör den ett snabbt utfall, återvänder sen till sin favoritplats.

Grå flugsnappare
Grå flugsnappare © Foto: Roger Vikström

Flugsnapparen spanar efter insekter

Den grå flugsnapparen har fullt upp, uppe vid taket befinner sig deras ungar som ständigt är hungriga. Efter att de gråaktiga äggen med de bruna prickarna kläckts så tar det endast cirka tretton dagar till de lämnar boet.

Grå flugsnappare
Grå flugsnappare på jakt efter insekter © Foto Roger VikströmFoto: Roger Vikström

Språnget ut i det okända

Honan eller hanen sitter en bit från boet, till sist är det är bara en av tre ungar kvar. De vuxna fåglarna matar den fortfarande men de lockar allt mer intensivt till att den ska ta språnget ut i det okända. När den unga fågeln slutligen tar steget och lämnar det trygga platsen är det ingen som helst tvekan.

Den grå flugsnapparen matar sin unge som snart lämnar boet
Grå flugsnappare vuxen ,juvenile Foto: Roger Vikström

Ensam kvar

Grå flugsnappare vuxen Foto: Roger Vikström

Inga ungar kvar i boet den vuxna fågeln tar en sista koll innan även den lämnar. Förmodligen används boet även nästa år igen. Slutligen inom en snar framtid så har de en lång och farofylld flytt till södra Afrika, där de vistas under den svenska vintern. Om de överlever kommer de tillbaka i mitten av maj igen.

Se fler bilder här

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

2 svar på ”Grå flugsnappare”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.