Jag har haft nöjet att studera den grå flugsnapparen en familj. Först så förväxlade jag den med att det var en Svartvit flugsnappare, men vid en närmare kontroll så visade det sig att det var helt fel.
Muscicapa striata vilket betyder, strimmig som tar flugor. Flugsnapparen är verkligen skicklig på att fånga insekter i luften. Ofta sitter den still på en strategisk plats och väntar, tills den ser en lämplig insekt. Den gör då ett snabbt utfall och återvänder sen till sin favoritplats med en insekt i näbben.
Flugsnapparen spanar efter insekter
Den grå flugsnapparen har fullt upp, uppe vid taket befinner sig deras ungar som ständigt är hungriga. Efter att de gråaktiga äggen med de bruna prickarna kläckts så tar det endast cirka tretton dagar till de lämnar boet. Den häckar inte i hål, utan bygger sitt bo så att honan har fri sikt när hon ruvar. Kravet på boplats är inte så noga, det kan ligga på grenklykor, i buskar, ventiler mm. Häckar gärna i en öppen holk.
Språnget ut i det okända
Honan eller hanen sitter en bit från boet, till sist är det är bara en av tre ungar kvar. De vuxna fåglarna matar den fortfarande men de lockar allt mer intensivt till att den ska ta språnget ut i det okända. När den unga fågeln slutligen tar steget och lämnar det trygga platsen är det ingen som helst tvekan.
Den grå flugsnapparen är ensam kvar
Inga ungar kvar i boet den vuxna fågeln tar en sista koll innan även den lämnar. Förmodligen används boet även nästa år igen. Slutligen inom en snar framtid så har de en lång och farofylld flytt till södra Afrika, där de vistas under den svenska vintern. Om de överlever kommer de tillbaka i mitten av maj igen.
Relaterade Inlägg